Ανακοινώσεις Συλλόγου - Ημερίδες

«ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ & ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ – ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ –»

«ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ & ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ – ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ –»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο DIAPORI SUITES ΗΟΤΕL KARDAMYLI, η συνάντηση εργασίας με θέμα «Διεθνείς Τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές – Από τη Θεωρία στην Πράξη. Η διοργάνωση ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ» και την ΚοινΣΕπ «ΕΘΟΣ Πελοποννήσου». Παρά την αλλαγή τοποθεσίας λόγω καιρικών συνθηκών – τελευταία στιγμή – οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων της Δυτικής Μάνης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το παρόν, σε μια συνάντηση που πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αφενός λόγω της θεματικής της, αφετέρου λόγω των εξαιρετικών ομιλητών και επίτιμων καλεσμένων.

Η εκδήλωση ήρθε στη συνέχεια των δράσεων του ΣΕΜ, με οδηγό το 1ο Messinia Forum, κατά τις εργασίες του οποίου, αναδείχθηκε το πόσο μείζονος σημασίας είναι για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η σύνδεσή του με την τοπική γαστρονομία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γύρω από τις τελευταίες τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού  και το πώς μια ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν να βιώσουν αυθεντικές εμπειρίες και να μυηθούν μέσα από αυτές στον πολιτισμό και την κουλτούρα του ταξιδιωτικού τους προορισμού. Μετά το πέρας της συζήτησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια ανοιχτή μαγειρική επίδειξη από δύο πολύ σημαντικούς Μεσσήνιους μάγειρες, τον Γιάννη Κούμανη και τον Στέλιο Μπαρμπέα, οι οποίοι παρά το φόρτο εργασίας τους, συμμετείχαν με χαρά, καθώς θεωρούν πολύ σημαντικές τέτοιου είδους δράσεις.

Επίτιμος καλεσμένος ήταν ο καταξιωμένος chef Λευτέρης Λαζάρου. Από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Κωνσταντίνα Κοτταρίδη και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας (Τμήμα Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας), Αναστάσιος Κώτσιρας. Καλεσμένοι ομιλητές ήταν, επίσης, ο ερευνητής & συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Ιωάννης Κολοβός, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, Δημήτριος Πατριαρχέας και η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κέλλυ Δημητρούλια.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Ιωάννης Κολοβός, ανέφερε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ο κοινός παρανομαστής όλων των μορφών του θεματικού τουρισμού είτε αυτός λέγεται αθλητικός, είτε θρησκευτικός, είτε συνεδριακός, είτε πολιτιστικός, γιατί με απλά λογία είναι μια καθημερινή φυσική και απολαυστική ανθρώπινη ανάγκη.Όπως σημείωσε, για να μπορέσει να γίνει η πολυπόθητη επιμήκυνση και διεύρυνση τουριστικής περιόδου, δεν αρκεί πλέον ο «τουρισμός της ξαπλώστρας», μιας και υπάρχουν νέα δεδομένα σε οικονομικό, κλιματικό, τεχνολογικό επίπεδο που επιφέρουν αλλαγές συνηθειών. Η εξωστρέφεια και όχι οι κοντόφθαλμες οπτικές, είναι πολύ σημαντική, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως μόνο μια πιο εξωστρεφής πρακτική, μέσα από επαφές και συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν, θα δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που μας ταλαιπωρούν και θα λυθούν γόρδιοι δεσμοί. Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αρκετά πράγματα τα οποία είχαν τεθεί και αναδειχθεί μέσα από το 1ο MESSINIA FORUM  που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2023 στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας με τη συμμετοχή αρκετών ομιλητών. Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν σε όλους τους δήμους της Μεσσηνίας καθώς είναι μια ευκαιρία για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, καταγραφή προβλημάτων και προβληματισμών, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Ο ερευνητής & συγγραφέας γαστρονομικού τουρισμού, Χαρίλαος Καλπίδης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα άλλων χωρών που εστίασαν στον γαστρονομικό τουρισμό και πέτυχαν, επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αντίστοιχες προδιαγραφές, αρκεί να γίνει σωστά η διασύνδεση των υλικών και ανθρώπινων πόρων με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Αναφέρθηκε σε έρευνες που καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών, ειδικότερα οι νεώτεροι, δίνουν μεγάλη σημασία στις γαστρονομικές εμπειρίες που αποκομίζουν από τα ταξίδια τους. Μίλησε για τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης της τουριστικής εμπειρίας και τις καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το λόγο πήρε ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας), Αναστάσιος Κώτσιρας, επισημαίνοντας τη σημασία της σύνδεσης της φυτικής πρώτης ύλης με την τοπική γαστρονομία, καθώς, όπως ανέφερε έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον γύρω από την γαστρονομία και τη διαδικασία παραγωγής. Συγκεκριμένα, μίλησε για την έρευνα του ΠΑΠΕΛ σχετικά με τη διάσωση & ανάδειξη των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών, την σύνδεσή τους με το γαστρονομικό τουρισμό αλλά και τη  δημιουργία τράπεζας σπόρων.

Η καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, κατά την ομιλία της σε σχέση με τη διαχείριση των τροφίμων, επισήμανε ότι η τεχνολογία έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να παραμένει βιώσιμη, κάνοντας τη καλύτερη δυνατή διαχείριση των τροφίμων με μειωμένη σπατάλη.

Από την πλευρά του, ο chef Λευτέρης Λαζάρου, μιλώντας για τη Μεσσηνία, είπε πως πρόκειται για έναν ευλογημένο τόπο, στον οποίο ό,τι και να φυτέψεις θα ευδοκιμήσει και σημείωσε ότι αυτό είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε και να μη δοκιμάζει ο επισκέπτης αυτές τις γεύσεις. Συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ενημέρωση προς τον καταναλωτή για την αξία των τοπικών προϊόντων μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης.

Η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κέλλυ Δημητρούλια, μεταξύ άλλων, μίλησε για την συμβολή του Ιδρύματος και του ΚΑΕΜ στην ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών, της τοπικής γαστρονομίας και της σημασίας της.

Τέλος, ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, Δημήτριος Πατριαρχέας, εξηγώντας ότι η γαστρονομία δεν αποτελεί μόνο βιολογική ανάγκη αλλά και κοινωνική, στο πλαίσιο των συναναστροφών μας με φίλους, γνωστούς και οικεία πρόσωπα, τόνισε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί εναλλακτική μορφή τουρισμού με μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Σε συνέχεια της διοργάνωσης, την επόμενη ημέρα, Κυριακή 1η Οκτωβρίου, η Δυτική Μάνη «ταξίδεψε» σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο chef Λευτέρης Λαζάρου, με θέα την παραλία της Καρδαμύλης, μαγείρεψε, σε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή της ΕΡΤ3 «Περίμετρος», υπέροχα γευστικά πιάτα με βάση τοπικά μεσσηνιακά προϊόντα.

Αλλαγή τοποθεσίας της διοργάνωσης του ΣΕΜ για τον Γαστρονομικό Τουρισμό, λόγω καιρικών συνθηκών

Αλλαγή τοποθεσίας της διοργάνωσης του ΣΕΜ για τον Γαστρονομικό Τουρισμό, λόγω καιρικών συνθηκών

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας προχωρά αναγκαστικά, λόγω των καιρικών συνθηκών, σε αλλαγή τοποθεσίας της σημερινής διοργάνωσης με θέμα “Διεθνείς Τάσεις στον Γαστρονομικό Τουρισμό – Απο τη Θεωρία στην Πράξη”. Οι ώρες παραμένουν αναλλοίωτες, και η εκδήλωσή μας θα πραγματοποιηθεί όπως προγραμματίστηκε. Σας ενθαρρύνουμε να λάβετε υπόψη τις νέες οδηγίες για την πρόσβαση στη νέα τοποθεσία.

Νέα Τοποθεσία: DIAPORI SUITES HOTEL KARDAMYLI

Χάρτης: https://maps.app.goo.gl/wsA5BKcJkMJ6d2np9

Ζητούμε συγνώμη για την αναστάτωση και την αλλαγή. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και ανυπομονούμε να σας συναντήσουμε στη νέα τοποθεσία.

Συνάντηση εργασίας με θέμα: «Διεθνείς Τάσεις στο Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές – Από τη θεωρία στην Πράξη»

Συνάντηση εργασίας με θέμα: «Διεθνείς Τάσεις στο Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές – Από τη θεωρία στην Πράξη»

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας συνεχίζοντας τις δράσεις του και αξιοποιώντας τα πολύτιμα συμπεράσματα του 1ου MESSINIA FORUM, θα πραγματοποιήσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27η Σεπτεμβρίου) σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ» και την ΚοινΣΕπ «Έθος Πελοποννήσου» ένα στρογγυλό τραπέζι συζήτησης με θέμα την σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας με τίτλο: «Διεθνείς Τάσεις στο Γαστρονομικό Τουρισμό & Καλές Πρακτικές – Από τη θεωρία στην Πράξη». Στο επίκεντρο θα είναι η εξερεύνηση των διεθνών τάσεων στο γαστρονομικό τουρισμό με ομιλητή τον κ. Χαρίλαο Καλπίδη, συγγραφέα και ερευνητή του Γαστρονομικού Τουρισμού .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα Σάββατο και ώρα 5:00 μ.μ. υπαίθρια, στην ειδυλλιακή παραλία της Καλογριάς στην Στούπα Δυτικής Μάνης και θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία, για να ανακαλύψουμε τη σχέση μεταξύ γαστρονομίας και τουρισμού.

Ομιλητές:

  • O συγγραφέας – ερευνητής του Γαστρονομικού Τουρισμού, κ. Χαρίλαος Καλπίδης
  •  Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης – Εργαστήριο Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, κα Κωνσταντίνα Κοτταρίδη
  • Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήματος Γεωπονίας – Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας, κ. Αναστάσιος Κώτσιρας
  • Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), κ. Ιωάννης Κολοβός
  • Ο επαγγελματίας τουριστικού προϊόντος, κ. Δημήτριος Πατριαρχέας
  • Η υπεύθυνη του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνταντακόπουλου, κα. Κέλλυ Δημητρούλια
  • Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Δυτ. Μάνης,                κ. Δημήτριος Εξαρχουλέας και όσοι συμμετέχοντες από τον κλάδο της εστίασης θέλουν να τοποθετηθούν.

Επίτιμος καλεσμένος μας θα είναι ο καταξιωμένος chef κ. Λευτέρης Λαζάρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και παρουσιάσεις των τελευταίων διεθνών τάσεων στο γαστρονομικό τουρισμό και τον τρόπο που επηρεάζουν τον τοπικό τουρισμό.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη μαγειρικής (open kitchen) με συμμετοχή επαγγελματιών της μαγειρικής τέχνης από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μάνης. Θα χρησιμοποιηθούν εποχιακά προϊόντα, που έχουν καλλιεργηθεί στον λαχανόκηπο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ποικιλίες που έχουν διασωθεί από την Τράπεζα Σπόρων του ΠΑΠΕΛ.

Η διοργάνωση θα προβάλλει με τον πλέον θετικό τρόπο τη Δυτική Μάνη, τις επιχειρήσεις, τα προϊόντα και τη γαστρονομία της, ενώ παράλληλα θα αναδείξει πως μια ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα συμβάλλει στην προσέλκυση επισκεπτών που αναζητούν να βιώσουν τις αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες μέσα από τη διασύνδεση των γεύσεων μιας περιοχής με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της.

***Λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, σε περίπτωση που ο καιρός δεν ευνοεί τη διεξαγωγή της συνάντησης εργασίας, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για αναβολή της και πραγματοποίησή της σε νέα ημερομηνία.

Food Blogging Workshop «Καλές πρακτικές αφήγησης μέσα από μια εικόνα» – Ανοιχτή πρόσκληση προς τους επαγγελματίες της εστίασης

Food Blogging Workshop «Καλές πρακτικές αφήγησης μέσα από μια εικόνα» – Ανοιχτή πρόσκληση προς τους επαγγελματίες της εστίασης

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υποστήριξη μεταξύ άλλων και του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας ,με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου| Peloponnese Food Stories, που ως τρίτο σταθμό για εφέτος έχει την Κυπαρισσία της Μεσσηνίας και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2  Σεπτεμβρίου 2023 & ώρα 19:00 στην Άνω Πόλη, διοργανώνει δράσεις εκπαίδευσης των επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς τους επαγγελματίες της εστίασης, τους ξενοδόχους και τους παραγωγούς – τυποποιητές  για παρακολούθηση του 3ου Workshop με θέμα: Food Blogging Workshop «Καλές πρακτικές αφήγησης μέσα από μια εικόνα».Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η εκπαιδεύτρια γαστρονομίας Γιάννα Μπαλαφούτη. και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν:

  • Με ποιες στρατηγικές επικοινωνίας μπορεί ο αναγνώστης να γίνει πιστός

μας ακόλουθος στα κοινωνικά δίκτυα;

  • Πώς δημιουργούμε ένα ελκυστικό εισαγωγικό κείμενο που προδιαθέτει για

την ανάγνωση ολόκληρου του post ;

  • Με ποιους τρόπους υποστηρίζουμε το προϊόν μας μέσα από σχετικές

ιστορίες;

  • Με ποιους τρόπους δημιουργούμε ολοκληρωμένες ιστορίες παρουσίασης –

αφήγησης ενός προϊόντος;

Δηλώσεις συμμετοχής* στον παρακάτω σύνδεσμο:

  • https://forms.gle/aAcuq6DoPau5QfdJA

Χώρος Διεξαγωγής: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου | Δημαρχείου Κυπαρισσίας

Ώρα: 9:30

Διάρκεια Workshop: 2 ώρες

Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων: 50 άτομα

*Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Ανάγκη ορισμού «Συντονιστή» για την άμεση διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν στους νευραλγικούς κλάδους της εστίασης και του τουρισμού

Ανάγκη ορισμού «Συντονιστή» για την άμεση διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν στους νευραλγικούς κλάδους της εστίασης και του τουρισμού

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο χώρο του Elite City Resort πραγματοποίησαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜ Γιάννης Κολοβός και Γιώργος Παπασταθόπουλος  την Πέμπτη 3 Αυγούστου με αφορμή την επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεσσηνία για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στην διάρκεια της συνάντησης παρουσιαστήκαν στον Πρωθυπουργό τα  προβλήματα που ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες της εστίασης και διογκώνονται με τα χρόνια. Ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, στα πνευματικά δικαιώματα ,στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, στα ωράρια της μουσικής, στις αυξήσεις στην ενέργεια, στο μεταβαλλόμενο ΦΠΑ αλλά και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Συμφωνήσαμε ότι τα προβλήματα είναι ποικίλα και πολλά εξ’ αυτών δεν βρίσκουν λύσεις γιατί σκοντάφτουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και σε πολλούς εμπλεκόμενους φορείς. Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίχθηκε και το υπόμνημα που κατατέθηκε προσωπικά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό με θέμα την ανάγκη ορισμού «Συντονιστή» για την άμεση διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν στους νευραλγικούς τομείς της εστίασης και του τουρισμού.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα διάθεσης για συνεργασία και με τη δέσμευση ότι θα υπάρξει άμεσα επικοινωνία κατά την οποία θα οριστεί συνάντηση για να κατατεθούν αναλυτικά πλέον οι λεπτομέρειες της πρότασης του ΣΕΜ για τον ορισμό ενός «Συντονιστή» για την εστίαση. Εκ μέρους των εκπροσώπων του ΣΕΜ επισημάνθηκε ότι ήταν πρόθεσή τους η κατάθεση του υπομνήματος να γίνει προσωπικά στον Πρωθυπουργό και δια ζώσης ώστε η επικοινωνία να είναι άμεση και όχι απρόσωπη, θερμή και ειλικρινής και όχι μόνο τυπική.

Αναλυτικά το υπόμνημα που κατατέθηκε από τον ΣΕΜ στον Πρωθυπουργό έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ:  Ανάγκη ορισμού «Συντονιστή» για την άμεση διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν στους νευραλγικούς κλάδους της εστίασης και του τουρισμού

Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές οικονομίες – μεταξύ αυτών και η ελληνική – ήρθαν αντιμέτωπες με μια σειρά πρωτοφανών κρίσεων όπως η οικονομική, η ενεργειακή, η κλιματική αλλά και εκείνη της πανδημίας Covid-19. Μέσα στο δυσμενές αυτό περιβάλλον οι διάφοροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας δέχθηκαν αλλεπάλληλα «χτυπήματα» και ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις. Οι αλλαγές και οι εξελίξεις έγιναν πραγματικά με «κινηματογραφική ταχύτητα», γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την αποκωδικοποίησή τους. Η εστίαση, ο τουρισμός και κατ΄ επέκταση όλοι όσοι εμπλέκονται στον ευπαθή χώρο που δημιουργεί το τουριστικό προϊόν της χώρας μας είναι ζωντανοί οργανισμοί, συνεχώς εξελισσόμενοι, που για να συνεχίσουν, ωστόσο να αποτελούν την βαριά βιομηχανία μας και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής πρέπει να απαγκιστρωθούν από τους Γόρδιους Δεσμούς των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Οι συνθήκες απαιτούν αμεσότητα και τάχιστη λύση των όποιων ζητημάτων ανακύπτουν. Η εμπλοκή πολλών Υπουργείων στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, δυστυχώς φαντάζει τελικά ως άλλη «Λερναία Ύδρα» που μας απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από τους μεγάλους στόχους του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης που θα εδραιώσουν την θέση μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και θα αποδώσουν τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία.

Εισηγούμαστε, λοιπόν, τον ορισμό ενός «Συντονιστή» με αποκλειστική ευθύνη στους συναφείς επαγγελματικούς κλάδους με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, τις αμεσότερες αποφάσεις και τις ταχύτερες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Μια θέση που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, ώστε να μπορεί να γίνει ο συντονισμός των αρμοδίων υπουργείων (ΠΕΡΙΠΟΥ 12 ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ  εμπλέκονται). Ένας «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ» που θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες παρέμβασης σε όλα τα υπουργεία και τους εμπλεκομένους φορείς με μοναδικό σκοπό να «μπει μια τάξη» στον κλάδο μας που θα είναι όφελος και για εμάς αλλά και για το κράτος.

Με γνώμονα να μπει μια τάξη η οποία θα δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα, που για γραφειοκρατικούς αλλά και πρακτικούς λόγους δεν επιλύονται. Στόχος είναι να αποφύγουμε άσκοπες και χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες(επιχειρήσεων – κράτους) που είναι κοστοβόρες και για τις δυο πλευρές και οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα. Για να γυρίσουμε σελίδα αμφότεροι, επιχειρήσεις και κράτος, ας προτάξουμε τον επαγγελματισμό, αφήνοντας πίσω τις όποιες ερασιτεχνικές μεθόδους και λογικές.

Άλλωστε, όπως η σχέση του πελάτη και της επιχείρησης χτίζεται και μεγαλώνει πάνω στην ικανοποίηση και την ευχαρίστηση από την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών, έτσι μπορούμε να εξελίξουμε τη σχέση του κλάδου μας με το κράτος μέσω της προώθησης της ανωτέρω εισήγησής μας για τον ορισμό ενός «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ».

Παραμένουμε στη διάθεση σας και περιμένουμε να ορίσετε προγραμματισμένη συνάντηση, ώστε να σας παραθέσουμε αναλυτικά την ολοκληρωμένη πρότασή μας. Γνωρίζετε άλλωστε πως περισσότερο από τον καθένα, ως επαγγελματίες λόγω της απαιτητικής φύσης της δραστηριότητας μας αφουγκραζόμαστε πλήρως τις ανάγκες των πολιτών και είμαστε σε θέση να τις ικανοποιήσουμε αρκεί ν’ ανοίξουν νέοι δρόμοι που θα μας οδηγούν γρηγορότερα και με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ταχύτητα στις εξελίξεις δεν είναι απλά ένα σημείο των καιρών αλλά δεδομένο που ήρθε και θα μείνει. Έχοντας υπόψη την διάθεσή σας για συνεργασίες και συνέργειες, την εξωστρέφεια, την θέληση για ανασυγκρότηση με νέους τρόπους και εργαλεία, στοχεύοντας στο μέλλον με όραμα, πιστεύουμε ότι θα κατανοήσετε και εσείς την επιτακτική ανάγκη για τον ορισμό «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ», ώστε σταδιακά να δοθούν οριστικές λύσεις στις όποιες παθογένειες.

Άλλωστε κι εσείς πρόσφατα αποδείξατε έμπρακτα πως σε ορισμένα θέματα χρειάζεται άλλη διαχείριση και εξειδίκευση και αναφερόμαστε στην πρωτοβουλία σας να βάλετε στο επίκεντρο τα παιδιά μας με τη δημιουργία του Υπουργείου Οικογενείας, για την οποία σας συγχαίρουμε.

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας και οι εκπρόσωποι του είναι πάντα παρόντες σε όποιες συζητήσεις και διεργασίες γίνονται προς το κοινό συμφέρον όλων μας, όπως και τέτοιες συζητήσεις και εισηγήσεις με πάνω από 42 ομιλητές και επισκεψιμότητα που άγγιξε τους 4.000 επισκέπτες παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του MESSINIA FORUM που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογό μας με κεντρικό μήνυμα “Από τη θεωρία στην πράξη. Αποκωδικοποιώντας τα προβλήματα και τις προτάσεις όλων των εμπλεκομένων με την εστίαση και τον τουρισμό επικεντρωνόμαστε στην επιχειρηματική καινοτομία και στη δημιουργία συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για την άμεση επίλυση τους και για την υλοποίηση κοινών δράσεων και όπως άλλωστε σημειώθηκε και σε συνάντησή μας με την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη όλα τα προβλήματα οφείλουμε όλοι μαζί να τα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη φορά να λύσουμε και όχι να κόψουμε τον «Γόρδιο Δεσμό».

Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Πρόεδρος Σ.Ε.Μ.

Ιωάννης Κολοβός

ΑΡΤΟΣ-ΟΙΝΟΣ-ΕΛΑΙΟΝ 2023 | Κάλεσμα ενεργής συμμετοχής στα μέλη του ΣΕΜ

ΑΡΤΟΣ-ΟΙΝΟΣ-ΕΛΑΙΟΝ 2023 | Κάλεσμα ενεργής συμμετοχής στα μέλη του ΣΕΜ

Το ΑΡΤΟΣ-ΟΙΝΟΣ-ΕΛΑΙΟΝ αποτελεί επιτυχημένο 10ετή θεσμό του Δήμου Καλαμάτας, που από φέτος μετεξελίσσεται σε ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ με σκοπό την προβολή των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, του λαϊκού πολιτισμού και της γαστρονομίας μας.
Θα πραγματοποιηθεί 24-27 Αυγούστου 2023 στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από πλήθος παράλληλων καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων. Η επισκεψιμότητα της εκδήλωσης ξεπερνάει τα 6.000 άτομα.
Ειδικά φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνει αφιέρωμα στην ελιά και τα προϊόντα της, με ειδικές θεματικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες κλπ.
Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), ως ένας από τους υποστηρικτές αυτης της διοργάνωσης απευθύνει πρόσκληση στα μέλη του να συμμετέχουν ενεργά στη μεγάλη αυτή διοργάνωση ως εξής:
 Να στείλετε συνταγές φαγητών ή γλυκών οι οποίες να συμπεριλαμβάνουν τα υλικά, τον τρόπο παρασκευής και προαιρετικά όποιες άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετίζονται με τη συνταγή όπως την περιοχή, την εποχή και πιθανόν τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν.
 Να συμμετέχετε ως σεφ στην εκτέλεση κάποιας από τις συνταγές που θα επιλεγούν μετά από αξιολόγηση.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στην ΑΝΕΛΙΞΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο.Ε. η οποία έχει αναλάβει την οργανωτική υποστήριξη του φεστιβάλ, στο τηλ. 2721062151 και στο email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνάντηση ΣΕΜ με την Υπουργό Πολιτισμού για τα Πνευματικά Δικαιώματα

Συνάντηση ΣΕΜ με την Υπουργό Πολιτισμού για τα Πνευματικά Δικαιώματα

Σε συνεχεία της προσπάθειας και των πρωτοβουλιών που έχει ξεκινήσει ο ΣΕΜ (προγραμματισμένες συναντήσεις με ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΕΔΕΜ και GEA) ώστε να δοθεί λύσει στον μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει με τους οργανισμούς  πνευματικών & συγγενικών δικαιωμάτων, ο πρόεδρος του ΣΕΜ κ. Ιωάννης Κολοβός είχε συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κύρια Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που ξεκίνησε στις 14/7/2023. Κατά την επίσκεψή της κα. Μενδώνη στο κάστρο της Καλαμάτας, ο κ. Κολοβός την συνάντησε, την ενημέρωσε και ζήτησε βοήθεια για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει την εστίαση (και όχι μόνο) και πως αυτή τη φορά ο «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» πρέπει να ΛΥΘΕΙ και όχι να ΚΟΠΕΙ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κολοβός στον διάλογο που είχε με την Υπουργό, της ανέφερε:

«Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας αυτό το διήμερο στη Μεσσηνία ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) σας καλωσορίζει, ως επαγγελματίες του είδους γνωρίζοντας πως η εστίαση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και αναγνωρίζοντας την βούληση σας για το ότι πρέπει να μπει μια τάξη στο συγκεκριμένο θέμα (πνευματικά & συγγενικά δικαιώματα). Ζητάμε την βοήθεια σας έχοντας τη διάθεση για έναν ειλικρινή διάλογο. Από την πλευρά μας ως εστίαση ΘΕΛΟΥΜΕ να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας εφόσον η νομοθεσία αυτό ορίζει. Δεν είμαστε ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί  με τους καλλιτέχνες. Αντίθετα είμαστε συνεργάτες, και φυσικά πιστεύουμε πως πρέπει να εισπράττουν αυτά που τους αναλογούν. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις εστίασης να πληρώνουν ΟΜΩΣ αυτό που ΠΡΕΠΕΙ και τους ΑΝΑΛΟΓΕΙ και όχι να καταβάλουν ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ στους οργανισμούς πνευματικών & συγγενικών δικαιωμάτων. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, κατανόηση, υποχωρήσεις από όλους τους εμπλεκομένους φορείς και επαναπροσέγγιση του θέματος. Άμεσα θα πρέπει να προβείτε στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει την είσπραξη συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων. Να εναρμονιστούμε στις μεγάλες αλλαγές και δεδομένα που έχουν επέλθει μετά την COVID εποχή, που με κινηματογραφική ταχύτητα άλλαξαν πλέον τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων μας.

Μέσα από συνεργασίες και σοβαρό διάλογο να βρεθούν λύσεις ώστε να σταματήσουν οι ανούσιες και παράλογες αντιπαράθεσεις.

Στην περίπτωση που ο «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» ΚΟΠΕΙ θα οδηγηθούμε σε ένα επιζήμιο αδιέξοδο και για τις δυο πλευρές τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καλλιτεχνών. Οι μεν εστίαση καλείται να αποδείξει στο δικαστήριο πως δεν είναι ελέφαντας. Ενώ ο δικαστής βλέπει έναν άνθρωπο μπροστά του, εχει στα χέρια του μια έκθεση αυτοψίας πολλές φορές από τους οργανισμούς που αναφέρουν πως δεν είναι άνθρωπος αλλά ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ (διότι την ημέρα του ελέγχου διαπιστώθηκε πως είχε προβοσκίδα και ουρά) με αποτέλεσμα να επιδικάζονται τεράστια πόσα χιλιάδων ευρώ εις βάρος των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα οι οργανισμοί προχωρώντας με δικαστικούς επιμελητές, επιδώσεις αγωγών, παράσταση στα δικαστήρια, ασφαλιστικά μέτρα κλπ., διογκώνουν τα λειτουργικά έξοδα των οργανισμών, τα οποία επιβαρύνουν το αμοιβολόγιό τους που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς. Σκοπός μας είναι αποφυγή των επιζήμιων δικαστικών οδών που οδηγούνται οι περισσότερες επιχειρήσεις και καταλήγουν σε αδιέξοδο Να αδειάσουν επιτέλους οι αίθουσες των δικαστηρίων από επιχειρηματίες εστίασης που διασύρονται στα δικαστικά έδρανα σαν κοινοί εγκληματίες . Γι’ αυτό στόχος μας είναι ο «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» να ΛΥΘΕΙ για το κοινό όφελος όλων.

Θέλουμε μια δίκαιη επίλυση των θεμάτων αυτών και γι’ αυτό το λόγο σας ζητάμε άμεσα να προβείτε στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει στην είσπραξη συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων. Να δημιουργηθεί ένας εισπρακτικός μηχανισμός για όλους τους οργανισμούς με εύλογες αμοιβές. Να επανεξετάσουμε και να ορίσουμε από κοινού ποια θα πρέπει είναι τα κριτήρια και τα αποδεικτικά στοιχειά, ώστε να  κατατάσσουν την επιχείρηση στην σωστή κατηγορία του αντίστοιχου αμοιβολογίου αλλά και ποιος επιπλέον φορέας μαζί με την εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων θα συνηγορεί και θα πιστοποιεί την ορθότητα των ελέγχων και την σωστή διενέργεια και καταγραφή ώστε να μην υπάρχει παραλογισμός και χαρακτηριστική αυθαιρεσία.»

Ύστερα από την ενημέρωση που κάναμε, συζητήσαμε σ’ ένα πολύ καλό κλίμα, ανταλλάξαμε απόψεις για τα θέματα που υπάρχουν και τον τρόπο επίλυσής τους. Τέλος ζητήσαμε να ορίσουμε συνάντηση στο Υπουργείο, γιατί ο «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» για να κοπεί θέλει έναν… αλλά εμείς επειδή πρέπει και επιβάλλεται να τον ΛΥΣΟΥΜΕ αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από συνεργασίες και συνέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ευχαριστούμε το Messinilive για τις φωτογραφίες.

Ο ΣΕΜ χορηγός στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Καλαμάτας 2023

Ο ΣΕΜ χορηγός στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Καλαμάτας 2023

Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Καλαμάτας 2023 συνεχίζεται με πλήθος εκδηλώσεων και ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, ως ένας από τους χορηγούς του, υποστηρίζει τις βραδιές πολιτισμού που γεμίζουν το καλοκαίρι μας και απευθύνονται φυσικά σε όλες τις ηλικίες. Εκδηλώσεις με χορό, θέατρο, μουσική, κινηματογράφο σε πολλές περιοχές, γειτονιές και κοινότητες που θα μας κρατήσουν συντροφιά όλο το καλοκαίρι.

Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ: https://www.kalamata.gr/images/arthra/2023/06/19-24912/programma_site_social.pdf

Σας περιμένουμε!

Ο ΣΕΜ υποστηρικτής στο 29o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (KDF29)

Ο ΣΕΜ υποστηρικτής στο 29o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (KDF29)

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), στηρίζει το 29o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού (KDF29) που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου 2023. Τίτλος του φετινού προγράμματος είναι (Επι)Στροφή στο Σώμα – (Re)Τurn to the Body.

Όπως δηλώνει και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ κα. Λίντα Καπετανέα: «Θέλουμε να μιλήσουμε για το σώμα, όχι απλά ως βιολογική οντότητα ή ως σύμβολο εννοιών, αλλά ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής,μαζί με το δέος, το μυστήριο και τον σεβασμό που μάς γεννά. Τα έργα των καλλιτεχνών που φιλοξενούμε μάς καλούν να δούμε το ανθρώπινο σώμα ως βιωμένη γνώση, ως έναν τόπο αποκάλυψης της ίδιας της ζωής, ένα ποιητικό περιβάλλον ατομικής και συλλογικής εμπειρίας.»

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις για όλες τις ηλικίες και ειδικές ομάδες κοινού. Δεκαεπτά (17) συνολικά παραγωγές, εννέα (9) ομάδων από την Ελλάδα και επτά (7) από το εξωτερικό, από δέκα (10) χώρες και από τέσσερις (4) ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του  29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα: https://kalamatadancefestival.gr/performances/

Σας καλούμε όλους να παρακολουθήσετε και να θαυμάσετε έργα αφιερωμένα στην ποιητικότητα του ανθρώπινου σώματος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Φραντζή 6 Όροφος 2 ,Καλαμάτα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ: 2721.407040 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00 )

EMAIL ADDRESS: info@messinia-sem.gr

Messinia Forum

× Progressive Web App | Add to Homescreen

To install this Web App in your iPhone/iPad press icon. Progressive Web App | Share Button And then Add to Home Screen.

× Install Web App
Mobile Phone
Offline - No Internet Connection