Ανακοινώσεις Συλλόγου - Ημερίδες

ΣΕΜ: 7 + 1 ερωτήσεις προς τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου

ΣΕΜ: 7 + 1 ερωτήσεις προς τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) συνεχίζοντας τις δράσεις του, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του ν’ αναδεικνύονται τα προβλήματα του χώρου της εστίασης, να βρίσκουν λύσεις, να προκύπτουν δημιουργικές ιδέες και να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους επαγγελματίες ώστε ν’ αφουγκράζεται τον παλμό της επιχειρηματικής κοινότητας. Με γνώμονα τα παραπάνω και με δεδομένη την απαραίτητη καλή συνεργασία των επαγγελματιών με την εκάστοτε Περιφερειακή Αρχή θα θέλαμε να θέσουμε τις βάσεις επάνω στις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει ο διάλογος για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην εστίαση αλλά και όλων εκείνων που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα τον κλάδο μας καθώς οι πυλώνες του τουρισμού και των νέων επενδύσεων σε συνδυασμό με την ενεργειακή εξοικονόμηση είναι θέματα που επιφέρουν αλλαγές τις οποίες εμείς ως επαγγελματίες προσδοκούμε.

 Οι επικείμενες Περιφερειακές Εκλογές είναι γεγονός και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Συνδυασμοί επικοινωνούν τους στόχους και τα προγράμματά τους. Θεωρήσαμε ιδανική τη συγκυρία ώστε να δημοσιοποιηθούν ειδικότερα οι απόψεις όλων των υποψήφιων Περιφερειαρχών σχετικά με θέματα που άπτονται της εστίασης, του τουριστικού μας προϊόντος, της ενέργειας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Ανήκουμε ως επαγγελματίες σε έναν τομέα νευραλγικό, συνεχώς εξελισσόμενο, αποδέκτη όλων των κοινωνικών, οικονομικών κραδασμών και άμεσα συνδεδεμένο με τον τουρισμό. Οι επιχειρήσεις μας , χώροι προσέλευσης του κόσμου, παραμένουν λόγω της καθημερινής επαφής με εκείνον, οι συνδετικοί κρίκοι της κοινωνίας με τις Αρχές. Για όλους αυτούς τους λόγους και κατόπιν επικοινωνίας και συζητήσεων με τα μέλη μας , λάβαμε την πρωτοβουλία να συντάξουμε ένα ερωτηματολόγιο απευθυνόμενο προς τους υποψήφιους Περιφερειάρχες  ώστε να δοθεί η ευκαιρία ν’ αναπτύξουν τις θέσεις τους σε σημαντικά ζητήματα. Τα ερωτήματα προέκυψαν από έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος – ανώνυμα-  συνολικά 68 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα:

·                24 Καφετέριες

·                18 Εστιατόρια

·                12 Μπαρ

·                6 Take Away

·                6 Ξενοδοχεία

·                2 Κέντρα Διασκέδασης

Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του τρέχοντος έτους και καλούσε τους επαγγελματίες να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν τις προσδοκίες τους από την νέα Περιφερειακή Αρχή. Οι απαντήσεις τους είναι εκείνες που μας βοήθησαν στην σύνταξη του τελικού ερωτηματολογίου που στάλθηκε ηλεκτρονικά σε όλους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου. Υπενθυμίζουμε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θέτουν υποψηφιότητα εφτά Περιφερειακοί Συνδυασμοί:

  • Συνδυασμός: Η Πελοπόννησος Μπροστά 

Υποψήφιος Περιφερειάρχης: Δημήτρης Πτωχός

  • Συνδυασμός: Νέα Πελοπόννησος

Υποψήφιος Περιφερειάρχης: Πέτρος Τατούλης

  • Συνδυασμός: Πράσινη Κοινωνική Πελοπόννησος

Υποψήφια Περιφερειάρχης: Δήμητρα Λυμπεροπούλου

  • Συνδυασμός: Πρώτα η Πελοπόννησος

Υποψήφιος Περιφερειάρχης: Μανώλης Μάκαρης

  • Συνδυασμός: Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου

            Υποψήφιος Περιφερειάρχης: Γιάννης Μιχαλόπουλος

  • Συνδυασμός: Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής

Υποψήφιος Περιφερειάρχης: Δημήτρης Κουτσούλης

  • Συνδυασμός: Λαϊκή Συσπείρωση

Υποψήφιος Περιφερειάρχης: Νίκος Κουτουμάνος

Στο ερωτηματολόγιο δεν λάβαμε απαντήσεις από την κ. Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

Ακολουθούν οι 7 + 1 ερωτήσεις που θέσαμε και οι απαντήσεις τους.

1.Στο πρόγραμμά περιλαμβάνονται δράσεις για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής και της τουριστικής κίνησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Δ. Κουτσούλης: Η ενίσχυση της τουριστικής προβολής και της τουριστικής κίνησης μιας περιφέρειας απαιτεί συνεχείς προσπάθειες και στρατηγικές. Ορισμένες δράσεις που μπορούν να ληφθούν για την ενίσχυση του τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου περιλαμβάνουν:

  • Διαφημιστικές Εκστρατείες: Δημιουργία και εκτέλεση διαφημιστικών καμπανιών που θα προβάλλουν τα τουριστικά αξιοθέατα, τον πολιτισμό, τη φύση και τις δραστηριότητες που προσφέρει η Πελοπόννησος.
  • Εκδηλώσεις και Φεστιβάλ: Υποστήριξη των τοπικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ και εκθέσεων που προωθούν τον πολιτισμό και την τουριστική κληρονομιά της περιοχής.
  • Ανάπτυξη Τουριστικής Υποδομής: Επενδύσεις σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα και άλλες τουριστικές υποδομές για να προσελκύσουν τουρίστες.
  • Ανάπτυξη Τουριστικών Διαδρομών: Δημιουργία και προώθηση των τουριστικών διαδρομών, όπως μονοπάτια πεζοπορίας, ποδηλατικές διαδρομές, και οδοντωτές διαδρομές που θα ενθαρρύνουν τους τουρίστες να εξερευνήσουν την περιοχή.
  • Ανάπτυξη Πολιτιστικών Κέντρων: Δημιουργία και στήριξη πολιτιστικών κέντρων, μουσείων και εκθεσιακών χώρων για την προβολή της τοπικής κληρονομιάς και ιστορίας.
  • Ανάπτυξη Βιώσιμου Τουρισμού: Προώθηση του βιώσιμου τουρισμού που σέβεται το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής.
  • Συνεργασία με Τουριστικούς Φορείς: Συνεργασία με τουριστικούς φορείς, ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες για την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Αυτές οι δράσεις μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ν. Κουτουμάνος: Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Επομένως παλεύουμε συστηματικά όλοι να μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή και αυτό δεν αφορά στενά  μόνο μια περίοδο 3 μηνών, αλλά όλο το χρόνο. Γι’ αυτό παλεύουμε για:

  • Το δικαίωμα για αναψυχή και διακοπές για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση της μηνιάτικης ετήσιας άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.
  • Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
  • Το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά σύγχρονη ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι, ότι στο λαό είναι άγνωστη η όμορφη Πελοπόννησος, αλλά ότι δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να έρθει να κάνει διακοπές.

Άλλωστε όλα αυτά χρόνια υπάρχει πείρα. Είτε με τη “μυθική Πελοπόννησο”, είτε με το “brand name Peloponnisos” η στρατηγική όσον αφορά τον τουρισμό παραμένει ίδια. Η περιφέρεια ξόδεψε 10αδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή όπου πηγαινόφερνε επιχειρηματίες ανά την υφήλιο για να κλείσουν μπίζνες. 100αδες εκατομμύρια ευρώ για τουριστικές υποδομές: Λιμάνια για να έρχονται κρουαζιερόπλοια, μαρίνες για να δένουν γιοτ, υδατοδρόμια (!!!). Εκατομμύρια χορηγίες σε tour operators και σε αεροπορικές εταιρίες ως ενίσχυση του εισιτηρίου.

Όλα αυτά δεν απάλλαξαν τις επισιτιστικές επιχειρήσεις από τα χρέη, τα άγχη της επιβίωσης κτλ. Όπως επίσης οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού δεν πήραν αξιοπρεπείς μισθούς και δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας τους. 

Τι πιο ωφέλιμο για ένα Νομό και τον Τουρισμό που θέλει να υποδεχτεί, να έχει ασφαλή οδικό δίκτυο και όχι πανάκριβο από τα χαράτσια των διοδίων, να έχει εξασφαλισμένη αντιπλημμυρική προστασία και να μην πεθαίνει ο επισκέπτης όπως πρόσφατα στο Πήλιο, να έχει δάση και χωριά προστατευμένα από την φωτιά και αντιπυρική προστασία, να έχουν όλες οι υποδομές ελεγχθεί και ενισχυθεί αντισεισμικά με βάση τα άλματα της επιστήμης, να έχει καθαρές πόλεις-χωριά, βιολογικούς καθαρισμούς και σύγχρονα αποχετευτικά δίκτυα κτλ.

Σε αυτό το έδαφος θα προσελκύονται ακόμα περισσότεροι τουρίστες σε έναν Νομό που έχει σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Πολλά ιστορικά μνημεία είναι ακόμα άγνωστα ευρύτερα, όπως για παράδειγμα το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης. Ενώ άλλα είναι ασυντήρητα π.χ. το κάστρο της Μεθώνης, της Κορώνης κ.α. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φωτιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών πριν ένα χρόνο. Χρειάζεται κρατική μέριμνα ώστε να στηριχθούν και να αποτελούν πόλο έλξης για μαθητές, φοιτητές, επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Χωρίς την εμπορευματοποίηση που γνωρίζουμε με τα πανάκριβα εισιτήρια, που τα κάνουν σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για την λαϊκή “τσέπη”, αλλά δωρεάν.

Αντίστοιχα το φυσικό περιβάλλον της Πελοποννήσου όπως ο Ταΰγετος, ο Πάρνωνας στη Λακωνία, το Μαίναλο κ.α. Αυτά θέλουν φροντίδα, δρόμους, μονοπάτια κ.α., και όχι φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με κύρια κατεύθυνση την ολοκληρωμένη και σύγχρονη αντιπυρική προστασία.

Επίσης έχουμε Θάλασσα και πανέμορφες παραλίες. Το φαινόμενο ολόκληρες οικογένειες να αναζητούν ανοργάνωτες παραλίες «φουντώνει» λόγω της ακρίβειας. Η κατάσταση θα επιβαρυνθεί τα επόμενα χρόνια και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος μονοπωλίων να αγοράσουν παραλίες φιλέτα από το ΤΑΙΠΕΔ (πχ Καραθώνα Ναυπλίου).

Μ. Μάκαρης: Τα δεδομένα που αφορούν το επίπεδο της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας καταδεικνύουν πως χρειάζεται μια εκ βάθρων αναθεώρηση της τουριστικής μας πολιτικής. Δεν τίθεται απλά ζήτημα προβολής, απαιτείται μια άλλη φιλοσοφία, ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης. Απαιτείται ο σχεδιασμός ενός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και την αειφορία, η εφαρμογή του οποίου θα έχει αποτέλεσμα μια ήπια, βιώσιμη, πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη, που θα υπηρετεί τους στόχους της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ περί Βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα μοντέλο, που θα κρατήσει την Περιφέρειά μας μακριά από το φαινόμενο της «μονοκαλλιέργειας» του Τουρισμού, που θα δώσει ώθηση και στους τρεις τομείς της οικονομίας της, που θα ανακόψει την τάση της αστυφιλίας και θα ενισχύσει την αποκέντρωση, στην κατεύθυνση μιας ισόρροπης παρουσίας του πληθυσμού στο χώρο, που θα εργαλειοποιηθεί για την ανάπτυξη μειονεκτικών περιοχών. Ένα μοντέλο, που θα αποτρέπει την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη, που θα βασίζεται στη μοναδικότητα του τουριστικού προϊόντος κάθε περιοχής, που θα αναδεικνύει, θα προβάλλει και θα προστατεύει το φυσικό, αρχιτεκτονικό, λαογραφικό και πολιτισμικό κεφάλαιό μας, που θα επεκτείνει τη χρονική διάρκεια της τουριστικής περιόδου και που, τέλος, θα ενεργοποιεί το ενδογενές δυναμικό κάθε τόπου. Ο Αγροτουρισμός, υπό τη διευρυμένη του έννοια και στην ολιστική του διάσταση είναι βασική συνιστώσα του μοντέλου. Συνταιριάζει ιδανικά τον αγροτικό τομέα με τον τουριστικό, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας ενώ παράλληλα συνδυάζεται, ιδανικά με τα υπόλοιπα είδη εναλλακτικού-θεματικού-βιωματικού τουρισμού και δύναται να αποτελέσει τη βάση ανάπτυξής τους, μέσω ολοκληρωμένου σχεδιασμού για κάθε τόπο με γνώμονα τη μοναδικότητα του τουριστικού του προϊόντος. Παράλληλα, πρέπει να αναπτυχθεί στρατηγική για δυναμικές μορφές Τουρισμού, όπως: Οινοτουρισμός, Γαστρονομικός Τουρισμός, MICE, City Break, Digital Nomads και Silver Tourism.Στρατηγικοί μας στόχοι πρέπει να είναι:

  1. Η μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ευημερίας των τοπικών κοινωνιών.
  2. Η μεγιστοποίηση της ικανοποίησης των επισκεπτών.
  3. Η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των τοπικών επιχειρήσεων και των πολλαπλασιαστικών οφελών.
  4. Η βελτιστοποίηση των επιπτώσεων του τουρισμού στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ του οφέλους και του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και πολιτιστικού κόστους (Buhalis, 2000).
  5. Ενώ, ρόλο καταλύτη στο εγχείρημα θα διαδραματίσει η σύσταση ενός DMMO (Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού) σε επίπεδο Περιφέρειας.

Γ. Μιχαλόπουλος: Στις προεκλογικές περιόδους είθισται οι διάφοροι συνδυασμοί και υποψήφιοι να τάζουν τα πάντα στους πάντες. Ακόμα κι αν στα προγράμματά τους ή στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις περιλαμβάνονται σημεία αντιφατικά που προσκρούουν το ένα με το άλλο. Ποιος δεν έχει για παράδειγμα δει όλο το τελευταίο διάστημα τις διαφημίσεις της σημερινής αλλά και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής να προσπαθούν να προβάλλουν το φυσικό περιβάλλον της Πελοποννήσου για την προσέλκυση του τουρισμού και ταυτόχρονα όμως να προωθούν αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές όπως είναι η σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων? Ποιος επισκέπτης των παραλιών ή των βουνών της Πελοποννήσου θα ήθελε επίσης να έρχεται αντιμέτωπος με ξενοδοχειακά μεγαθήρια σε αποκλεισμένες – ιδιωτικοποιημένες παραλίες ή ογκώδεις ανεμογεννήτριες στα ορεινά μονοπάτια και τα χωριά? Ως Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου είμαστε υπερ της προβολής των ήπιων μορφών τουρισμού. Και κυρίως του δικαιώματος στον τουρισμό για όλους. Είτε πρόκειται για τους επισκέπτες της Πελοποννήσου είτε φυσικά για τους μόνιμους κατοίκους της. Δεν μπορούμε να ακολουθούμε άκριτα το μοντέλο είτε του μαζικού είτε του vip τουρισμού που και τα δύο τελικά συμβάλλουν στην υποβάθμιση τελικά του ίδιου του τουριστικού προϊόντος αλλά και αφαιρούν και από τους κατοίκους την δυνατότητα να χαίρονται κι αυτοί όπως και οι επισκέπτες τον τόπο τους. Προτείνουμε λοιπόν: – ήπιας μορφής τουρισμό, – τουρισμό για όλους (αυτό σημαίνει και συνεισφορά της Περιφέρειας σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για τους κατοίκους της Πελοποννήσου για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού), – ασφαλείς, φθηνές και ποιοτικές δημόσιες μετακινήσεις (πολύ πρόσφατα η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου κατέθεσε αίτημα για την άμεση λειτουργία της αεροπορικής σύνδεσης Καλαμάτας-Θεσσαλονίκης), – προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος ειδικά εν μέσω των συνθηκών που διαμορφώνει η κλιματική κρίση, – ανάδειξη των προτερημάτων της Πελοποννήσου που αφορούν την πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά.

Δ. Πτωχός: Πρώτα-πρώτα στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ενιαία ταυτότητα για την Πελοπόννησο.

Σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο 5ετές σχέδιο (Marketing) προώθησης για τα προϊόντα και τον τουρισμό μας.

Ο πολιτισμός είναι καταλυτικός για την ανάπτυξη του είδους του Τουρισμού που επιθυμούμε.

Γι’ αυτό και στο πρόγραμμά μας διπλασιάζουμε τον ετήσιο προϋπολογισμό της Περιφέρειας για τον Πολιτισμό, ενοποιούμε μνημεία και πολιτιστικούς μας χώρους, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το πρόγραμμα «Ένας Περίπατος στην Ιστορία».

Αξιοποιώντας έτσι διαθέσιμους πόρους από το ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και ενισχύοντας την ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου, και αναδεικνύοντας τη συνέχεια στη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή.

Επιπλέον:

  • Αναβαθμίζουμε τις υποδομές, ενσωματώνουμε τεχνολογίες AR – AI και φωτίζουμε τα εμβληματικά μνημεία: Ακροκόρινθος, Αρχαία Μεσσήνη, Κάστρο της Κορώνης, Κάστρο του Μυστρά κ.ά.
  • Με βάση το 5ετές σχέδιο, διαμορφώνουμε ειδικές δράσεις ενοποίησης και αναβάθμισης του πολιτιστικού αποθέματος και του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας, καθώς και διασύνδεσής τους με επιπλέον μοχλούς εξωστρέφειας, όπως το πλήθος των τοπικών προϊόντων με σημαντική δυνητική ζήτηση.

Π. Τατούλης: Κατά τα έτη 2010 – 2019, μέσα στην χειρότερη οικονομική κρίση που γνώρισε η Χώρα μας, επενδύσαμε στην εξωστρέφεια για την ανάδειξη της Πελοποννήσου σε διεθνή τουριστικό προορισμό. Με μια ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη, δημιουργήσαμε το πρώτο καινοτόμο τουριστικό τοπόσημο, το brand «Mythical Peloponnese».  Η «Μυθική Πελοπόννησος» έγινε μια πολυμεσική και πολυτροπική καμπάνια με portal, video spot, virtual platform και διεθνείς εκθέσεις. «Ταξίδεψε» σε διεθνή αεροδρόμια, προβλήθηκε σε όλα τα διεθνή μέσα ως προτεινόμενος προορισμός και αποτέλεσε αντικείμενο για διεθνή δημοσιεύματα. Το 2018 κατορθώσαμε και είχαμε 1.545.023 επισκέπτες, οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τις 4.056.025, ενώ οι εισπράξεις της Πελοποννήσου άγγιξαν τα 415 εκατ. ευρώ. Είμαστε η 1η Περιφέρεια που δημιούργησε τουριστικό portal, με 4 εφαρμογές για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, καλεντάρι εκδηλώσεων, εικονική περιήγηση στα κάστρα.

Βάλαμε στόχο να αναπτύξουμε το Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου» και το καταφέραμε. Συνεργαστήκαμε με τους μεγαλύτερους διεθνείς αερομεταφορείς και το καινοτόμο πρόγραμμα συν-διαφήμισης έγινε πρότυπο για τη χώρα. Από 64.653 Αφίξεις και Αναχωρήσεις επιβατών  το 2011, ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας έφτασε τις 286.042 Αφίξεις και Αναχωρήσεις επιβατών το 2018, σε σύνδεση με περισσότερους από 30 προορισμούς διεθνώς.

Συμμετείχαμε κάθε έτος σε εκθεσιακά γεγονότα που αποτελούσαν μόνο τις βασικές μας αγορές εισερχόμενου τουρισμού, ενώ 1.000 Πελοποννήσιοι επιχειρηματίες φιλοξενήθηκαν ως συνεκθέτες στις εκθεσιακές συμμετοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δώσαμε έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στηρίξαμε κάθε προσπάθεια της ίδιας της κοινωνίας, όπως το Menalon Trail, συμμετείχαμε στην Tour Natur και υλοποιήσαμε εξειδικευμένα έντυπα και εφαρμογές. Πραγματοποιήσαμε 150 συμμετοχές σε τουριστικά γεγονότα και δεκάδες εκδηλώσεις για τον τουρισμό σε όλη την Πελοπόννησο.

Για την επόμενη πενταετία, χτίζουμε πάνω σε όσα πετύχαμε τα έτη 2010 – 2019 μια τουριστική πολιτική για την  Πελοπόννησο που βασίζεται στις αρχές της συμπερίληψης (inclusivity), καθώς και στην Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs):

  • Μελετάμε και ανανεώνουμε το brand της επόμενης 10ετίας, στη βάση του επιτυχημένου Mythical Peloponnese, διενεργώντας δυναμική και συνεχή μέτρηση αναγνωρισιμότητας του brand στα διεθνή κοινά.
  • Συνδέουμε την τοπική παραγωγή προϊόντων και την Πελοποννησιακή γαστρονομία με τη φιλοξενία με όρους ποιότητας, εντοπιότητας και περιβαλλοντικής αειφορίας – μια προσέγγιση η οποία ξεπερνά τα αυστηρά όρια του τουρισμού, αλλά και της αγροτικής παραγωγής, γεφυρώνοντας τους δυο πιο δυνατούς οικονομικούς κλάδους της Πελοποννήσου.
  • Δημιουργούμε ένα σύγχρονο Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού – DMO που θα είναι περισσότερο Digital Hub με τη χρήση real time δεδομένων για real time τουριστική στρατηγική. Στελεχώνουμε τον Οργανισμό με Διεθνή Προκήρυξη, προσελκύοντας τα καλύτερα στελέχη της αγοράς. Σε συνεργασία με εξειδικευμένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα δημιουργούμε το 1ο Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο.
  • Αναπτύσσουμε τη στρατηγική των επιμέρους προορισμών, ανά Περιφερειακή Ενότητα, και με βάση σημεία ενδιαφέροντος που θα πλαισιώνουν επικοινωνιακά τη βασική επωνυμία.
  • Δημιουργούμε 10 Product Clubs ειδικών μορφών τουρισμού στην Πελοπόννησο και τους προσφέρουμε τους πόρους να αναπτύξουν τη στρατηγική τους.
  • Διοργανώνουμε εκπαίδευση επαγγελματιών τουρισμού και σε θέματα στρατηγικής ταυτότητας και τουριστικής συνείδησης και ενημερώνουμε όλους τους πολίτες και τους επαγγελματίες της Πελοποννήσου.
  • Οδεύουμε το τουριστικό μάρκετινγκ της Πελοποννήσου στην επόμενη ημέρα με αξιοποίηση των τεχνολογιών metaverse και τεχνητή νοημοσύνη AI και ψηφιοποιούμε τις επιχειρηματικές μας συναντήσεις και δημιουργούμε το 1ο business intelligence unit για τους τουριστικούς επιχειρηματίες της Πελοποννήσου με digital expo, digital b2b area, digital conf, business forum.
  • Αναπτύσσουμε συνέργειες με τη νέα Διοίκηση του Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου» για επαναφορά της δυναμικής προβολής και διασύνδεσης με τις αεροπορικές εταιρείες και τους Tour Operators διεθνώς. Μπαίνουμε μπροστά για τη δημιουργία μιας σύγχρονης κοινοπραξίας όπου θα συμμετέχει ο Διεθνής Αερολιμένα Καλαμάτας, οι ΟΤΑ της Πελοποννήσου και όλες οι συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρείες με τη μορφή  Marketing Consortia. Εφαρμόζουμε επιτυχημένα διεθνή μοντέλα, όπως Partnership Australia, Polish Tourist Authority, Canadian Tourist Commission, US State Tourism Departments, This is Athens & Partners, Αεροδρόμια Μάλαγα, Όλμπια, Τενερίφηκα. Ενισχύουμε την ελκυστικότητα και του Αεροδρομίου με δυναμικά στοιχεία μέσω του DMS και νέου portal του αεροδρομίου Καλαμάτας παρακολουθώντας και αναλύοντας τα στοιχεία τουριστικής κίνησης. Σχεδιάζουμε και προσφέρουμε, σε συνεργασία με τη νέα Διοίκηση του Αεροδρομίου, Οικονομικά Κίνητρα (εκπτώσεις σε τέλη, υπηρεσίες Handling, σε Τουριστικά Πακέτα, δέσμευση αεροπορικών θέσεων και θέσεων σε τουριστικά λεωφορεία της Πελοποννήσου).
  • Προσφέρουμε κίνητρα με Επιδοτούμενα Επενδυτικά Προγράμματα για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου με αντικείμενο: α) τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, β) την υλοποίηση δράσεων συμπερίληψης και γ) την εφαρμογή πρακτικών αειφορίας και βιωσιμότητας.

2. Με δεδομένη τη σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με το τουριστικό μας προϊόν, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σας ειδικότερες δράσεις ανάδειξης της γαστρονομικής μας κουλτούρας; Αν ναι, θα μπορούσατε να μας περιγράψετε ποιές είναι αυτές και αν αφορούν ειδικότερα την Π.Ε. Μεσσηνίας;

Δ. Κουτσούλης: Η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας της Πελοποννήσου είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρηθεί και να προβληθεί η πλούσια παράδοση της περιοχής μας. Οι πρακτικές, τα συστατικά και οι συνταγές της τοπικής γαστρονομίας μπορούν να αναδειχθούν μέσω διαφόρων τρόπων:

  • Εκδηλώσεις και φεστιβάλ: Διοργάνωση τοπικών φεστιβάλ γαστρονομίας όπου τοπικοί παραγωγοί και μάγειρες μπορούν να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις συνταγές τους. Αυτές οι εκδηλώσεις μπορούν να προσελκύσουν τόσο ντόπιους όσο και επισκέπτες.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα: Δημιουργία προγραμμάτων, για νέους μάγειρες και τοπικούς παραγωγούς, ώστε να μάθουν την τεχνογνωσία πίσω από τις τοπικές συνταγές και πρακτικές.
  • Εστιατόρια και καφετέριες: Υποστήριξη τοπικών εστιατορίων, και καφετεριών που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και συνταγές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της τοπικής γαστρονομίας.
  • Εκθέσεις και μουσεία: Δημιουργία εκθέσεων και μουσείων που αφορούν την τοπική γαστρονομική κληρονομιά, προβάλλοντας τα προϊόντα και τις ιστορίες πίσω από αυτά.
  • Διαδίκτυο και κοινωνικά μέσα: αξιοποίηση του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων, για να προωθηθεί η τοπική κουλτούρα. Δημοσιεύστε συνταγές, ιστορίες και φωτογραφίες που αφορούν την τοπική γαστρονομία.

Με αυτούς τους τρόπους, μπορεί να αναδειχθούν και να διαφυλάξουν την πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της Πελοποννήσου και να μοιραστεί με τους άλλους, προάγοντας τον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη.

Ν. Κουτουμάνος: Για να υπάρχει ελληνική γαστρονομία πρέπει να υπάρχει αγρότης. Κρίσιμο είναι η στήριξη του αγρότη και της παραγωγής, που σήμερα συνθλίβεται από φορολογία του κράτους, τους μεγαλοεμπόρους – μεγαλοτυποποιητές. Σε αυτό το μαύρο μπλοκ προστίθενται και οι τοπικές Δημοτικές αρχές και η Περιφερειακή, που έχουν τους αγρότες παρατημένους: αγροτική οδοποιία παρατημένη, αρδευτικά διαλυμένα, αντιπλημμυρικά ανύπαρκτα, αντιμετώπιση ασθενειών όπως δακοκτονία κάτω των περιστάσεων κτλ. Η μόνη έγνοια αυτών των διοικήσεων είναι να στρώνουν το έδαφος για μεγάλες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύουν μεγαλοεπενδυτές.

Απάντηση σε αυτά δίνουν οι ίδιοι οι αγρότες μέσα από το οργανωμένο τους κίνημα που διεκδικούν τα αναγκαία μέτρα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όπως εγγυημένη τιμή, διαγραφή χρεών, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές, προστασία από τις “ελληνοποιήσεις”, μέτρα στήριξης της παραγωγής με αρδευτικά και άλλα έργα, ώστε να εξασφαλίζεται το κόστος παραγωγής και το εισόδημα του παραγωγού. 

Το πρόβλημα είναι ότι ο ενώ ο αγρότης πουλά φθηνά στον μεγαλέμπορο, στον καταναλωτή φτάνει πανάκριβα, γιατί μεσολαβεί το κέρδος. Αυτό είναι που εμποδίζει το καλό, ποιοτικό προϊόν να φτάσει στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας και όχι ότι δεν έχει προβολή.

Μ. Μάκαρης: Ο γαστρονομικός τουρισμός συνιστά μια από τις ισχυρότερες τάσεις στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι. Μια τάση που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναζήτηση αυθεντικών εμπειριών από ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες. Η κουζίνα, οι πρώτες ύλες, τα μέσα και οι τρόποι παρασκευής των φαγητών και των ποτών κάθε τόπου παρέχουν πλήθος πληροφοριών για την ιστορία του, την παραγωγική του δυναμική, τα έθιμα, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του κατά το παρελθόν. Πορίσματα σχετικών ερευνών καταδεικνύουν τη σημασία της γαστρονομίας στο πλαίσιο του εγχειρήματος της τουριστικής ανάπτυξης μιας περιοχής. Οι προοπτικές ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού για την Περιφέρειά μας διαγράφονται εξαιρετικές. Διαθέτει έναν ανεξάντλητο και ανεξερεύνητο γαστρονομικό πλούτο, πληθώρα εξαιρετικών προϊόντων, μεγάλη ποικιλία συνταγών και μια κουζίνα που συνάδει με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Απαραίτητες προϋποθέσεις όμως αποτελούν η συνειδητοποίηση της δυναμικής του, οι συνέργειες μεταξύ εμπλεκομένων φορέων, η ανάπτυξη αντίστοιχης κουλτούρας. Στα «πρέπει», συγκαταλέγονται επίσης, η δημιουργία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήματος Γαστρονομίας, η συστηματική έρευνα και η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου κάθε τόπου, η προσφορά ολιστικής εμπειρίας στον επισκέπτη, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων, επιδείξεων μαγειρικής, ξεναγήσεων και με τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες, η κατάλληλη προβολή και προώθηση, με ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο και με προσθήκη στο μίγμα Marketing της τόσο ταιριαστής στην περίπτωση αφηγηματικής τεχνικής (storytelling). Στο πλαίσιο της ανάδειξης, της προβολής και της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας αλλά και της ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στη Μεσσηνία, πέρα από τα παραπάνω, απαιτείται, μεταξύ άλλων, η:

  1. Στήριξη των φορέων που στο παρελθόν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν υλοποιήσει σχετικές δράσεις αλλά και συμβολή στην ενιαιοποίηση των προσπαθειών τους.
  2. Αναγνώριση και άλλων τοπικών προϊόντων ως Π.ΟΠ. ή Π.Γ.Ε.
  3. Δημιουργία χαρτοφυλακίου γαστρονομικού προϊόντος και η ενιαιοποίησή του υπό ένα ισχυρό brand name, όπως το «Μεσσηνιακή Γαστρονομία».
  4. Ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν τα Τμήματα Γεωπονίας και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  5. Στήριξη των αφιερωμένων σε τοπικά προϊόντα γιορτών.

Γ. Μιχαλόπουλος: Η γαστρονομική κουλτούρα στη χώρα μας είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της. Η διαχρονικότητα, η ποικιλία, η γευστική και η διατροφική της αξία, έχουν καταστήσει την μεσογειακή διατροφή μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως και είναι από μόνη της ένας λόγος για να επισκεφτεί κάποιος την χώρα μας. Κλείνουν φέτος μάλιστα 13 χρόνια από τότε που η Μεσογειακή Διατροφή εγγράφηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO και από τότε που η Κορώνη αναδείχθηκε σε Εμβληματική Κοινότητα. Βασισμένη στην λαϊκή πείρα αιώνων και τον συνδυασμό μεθόδων και υλικών από πολλούς πολιτισμούς με τους οποίους ήρθε σε επαφή έχει να προτείνει όχι απλά ωραίες γεύσεις αλλά και έναν διαφορετικό πολιτισμό: την άμεση σύνδεση με την παραγωγική διαδικασία και τα φυσικά προϊόντα που αυτή μας προσφέρει, την κοινωνικοποίηση και συλλογικότητα που θεωρείται παραδοσιακά απαραίτητη προϋπόθεση για ένα πετυχημένο γεύμα, ακόμα και την φιλοξενία, τα κεράσματα την μουσική κ.ο.κ. Αυτά τα στοιχεία δηλαδή που σήμερα είναι όλο και πιο σπάνια μέσα σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η υπερκατανάλωση, η εξατομίκευση, το “γρήγορο” και συχνά χαμηλής ποιότητας φαγητό αλλά και η ακρίβεια όταν κάποιος αναζητήσει κάποια καλύτερη ποιότητα στην διατροφή του. Κατά την γνώμη μας η μεσογειακή κουζίνα θα έπρεπε να αποτελεί κυρίαρχη πρόταση όχι μόνο για τα καταστήματα εστίασης αλλά και ευρύτερα αν λάβει κανείς υπόψη του τις διατροφικές συνήθειες που επικρατούν σήμερα. Σε αυτή την βάση προτείνουμε: – την απευθείας σύνδεση, σε όλη την Πελοπόννησο, της εστίασης με την πρωτογενή παραγωγή, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, χωρίς μεσάζοντες με ενέργειες και την διευκόλυνση της Περιφέρειας σαν το βασικότερο στοιχείο που μπορεί να εξασφαλίσει ποιοτικό και προσιτό γαστρονομικό προϊόν. – την αξιοποίηση ειδικά για την Μεσσηνία της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και της ανάδειξης της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα – πρέσβειρα της Μεσογειακής Διατροφής γεγονός που 13 χρόνια τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί.

Δ. Πτωχός: Η ανάδειξη της γαστρονομικής κουλτούρας ενός τουριστικού προορισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω διαφόρων δράσεων και πρωτοβουλιών. Ορισμένες δυνητικές δράσεις περιλαμβάνουν:

  • Γαστρονομικά φεστιβάλ: Διοργάνωση ετήσιων ή εποχιακών φεστιβάλ που προωθούν τα τοπικά γαστρονομικά προϊόντα και παραδόσεις. Στην Π.Ε. Μεσσηνίας, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φεστιβάλ ελαιολάδου, κρασιού, θαλασσινών και άλλων τοπικών προϊόντων.
  • Γαστρονομικές εκδηλώσεις: Οργάνωση εκδηλώσεων που συμπεριλαμβάνουν δοκιμές γευσιγνωσίας, μαγειρικά μαθήματα με τοπικούς σεφ και στοχευμένες παρουσιάσεις.
  •  Εκπαιδευτικά προγράμματα: Προσαρμοσμένη εκπαίδευση των τοπικών παραγωγών τροφίμων, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές καλλιέργειας, τυποποίησης με συγκεκριμένες προδιαγραφές ανάλογα το προϊόν.
  • Ανάδειξη τοπικής κουζίνας μέσα από δράσεις και χρήση των τοπικών προϊόντων.
  • Προώθηση του τοπικού αγροτουρισμού: Ενθάρρυνση της επίσκεψης τουριστών σε αγροτικές περιοχές, για τη γνωριμία με την παραγωγή τροφίμων και τις τοπικές παραδόσεις.

Οι παραπάνω δράσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες και χαρακτηριστικά της Π.Ε. Μεσσηνίας και να συμβάλλουν στην ανάδειξη της γαστρονομικής της κουλτούρας ως μέρος του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.

Π. Τατούλης: Η Πελοπόννησος παράγει μοναδικά προϊόντα τα οποία διαθέτουν αξεπέραστες γεύσεις και αρώματα, και ταυτόχρονα υψηλή διατροφική αξία. Υποστηρίξαμε και προβάλαμε αυτά τα πλεονεκτήματα σε δεκάδες εκθέσεις γαστρονομικού και αγροτοδιατροφικού αντικειμένου και πέτυχαμε κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα από την Πελοπόννησο. Μέσα στην κρίση, με την αύξηση των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών μειώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου από 1,3% που ήταν σε 0,4%. Δεν έγινε τυχαία και όλοι οι αγρότες της Πελοποννήσου έχουν αντιληφθεί το όφελος. Δημιουργήσαμε το Καλάθι Πελοποννησιακών Προϊόντων. Συνδέσαμε τα προϊόντα με τη γαστρονομία και τον τουρισμό της Πελοποννήσου. Συμμετείχαμε, με τους παραγωγούς της Πελοποννήσου, αδιαλείπτως στα μεγαλύτερα διεθνή φόρα Anuga Κολωνία, Sial Παρίσι, Prowein Ντύσελντορφ, Fruit Logistica, Βερολίνο, Food Expo, Green Week, Frescon. Προβάλαμε τα προϊόντα και τη γαστρονομία μας στο εξωτερικό με εξειδικευμένα  γεγονότα στο National Geographic Λονδίνο, Schwäbisch Hall Γερμανίας, Μόσχα Αγία Πετρούπολη, Μόναχο, κα. Δημιουργήσαμε την εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.pelopexpo.com και έντυπα υψηλής ποιότητας, με πληροφοριακό υλικό για το σύνολο των Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε, καθώς και των λοιπών προϊόντων της Πελοποννήσου. Δημιουργήσαμε καινοτόμα mobile εφαρμογή με geolocation για όλα τα ΠΟΠ ΠΓΕ προϊόντα, τις συνταγές και τα ποιοτικά εστιατόρια της Πελοποννήσου. Οργανώσαμε επιχειρηματικά γεγονότα στην Πελοπόννησο και καθιερώσαμε μαζί με τα Επιμελητήρια την Παμπελοποννησιακή Έκθεση η οποία λάμβανε μέρος σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Αναβιώσαμε το Φεστιβάλ Αγροτουρισμού Επιδαύρου, το Αρκαδικό Πανόραμα, την Παμπελοποννησιακή έκθεση Τεγέας.

Για την επόμενη πενταετία, επιδιώκουμε μέσω της Πελοποννησιακής γαστρονομίας μια καινοτόμα «ενδογενή ανάπτυξη» που θα βασίζεται στη σύνδεση της τοπικής παραγωγής, γαστρονομίας και φιλοξενίας με όρους ποιότητας, εντοπιότητας και περιβαλλοντικής αειφορίας – μια προσέγγιση η οποία ξεπερνά τα αυστηρά όρια του τουρισμού, αλλά και της αγροτικής παραγωγής, γεφυρώνοντας τους δυο πιο δυνατούς οικονομικούς κλάδους της Πελοποννήσου.

  • Δημιουργούμε το Πελοποννησιακό «Enterprise Greece» για τη διαχείριση και ανάδειξη των Πελοποννησιακών Προϊόντων και της Γαστρονομίας μας.
  • Σχεδιάζουμε νέα ταυτότητα (brand) για τα προϊόντα της Πελοποννήσου και sub brand για κάθε κατηγορία προϊόντων ξεχωριστά, καθώς και ενημερωτικά ντοκιμαντέρ για τα ΠΟΠ προϊόντα της Πελοποννήσου.
  • Δημιουργούμε μηχανισμό δικτύωσης μεταφοράς τεχνολογίας – προώθησης της καινοτομίας και παροχής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα.
  • Συνδέουμε την Πελοποννησιακή παραγωγή και προϊόντα της με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG).
  • Δημιουργούμε σύγχρονες Συμφωνίες Αειφορίας και εμπλουτίζουμε ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου, με την τοπική γαστρονομία και τα ποιοτικά προϊόντα. Ενισχύουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της αγροτουριστικής επιχειρηματικότητας και της οικονομίας του δάσους
  • Αναπτύσσουμε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα το Ηλεκτρονικό Καλάθι (portal) Αγροτικών / Διατροφικών Προϊόντων Πελοποννήσου.
  • Στηρίζουμε τα ώριμα cluster συνεργατικούς σχηματισμούς, όπως οι Δρόμοι Κρασιού και τα συνδέουμε με την καινοτομία και την έρευνα.
  • Υλοποιούμε πακέτο δράσεων και προσκλήσεων με επίκεντρο την ενίσχυση της καινοτομίας και τη δημιουργία θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας με έμφαση τα προϊόντα και τη γαστρονομία της Πελοποννήσου.
  • Επαναφέρουμε το πρόγραμμα Κουπόνια Καινοτομίας για τις παραγωγικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου.
  • Σε συνεργασία με εξειδικευμένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, δημιουργούμε το Παρατηρητήριο Προϊόντων και Γαστρονομίας Πελοποννήσου.
  • Δημιουργούμε εμπειρικές γαστρονομικές διαδρομές στη βάση των προϊόντων – food paths, δρόμοι του τυριού, κα.
  • Υλοποιούμε διαδικτυακή καμπάνια για τα προϊόντα και τους παραγωγούς της Πελοποννήσου, καθώς και ειδική καμπάνια για τους Έλληνες εισαγωγείς του εξωτερικού.
  • Δημιουργούμε AI chatbot που θα ενημερώνει για τα προϊόντα και συνταγές της Πελοποννήσου.
  • Διοργανώνουμε, διαδικτυακά, virtual εκθέσεις, b2b συναντήσεις, “Ταξίδια” Εξοικείωσης με επαγγελματίες της Πελοποννήσου.
  • Υλοποιούμε προγράμματα -δια ζώσης και online- εκπαίδευσης των παραγωγών και μεταποιητών προϊόντων της Πελοποννήσου.
  • Καθιερώνουμε χρηματοδοτικό εργαλείο «Πελοποννησιακή Κουζίνα» για τις επιχειρήσεις εστίασης της Πελοποννήσου, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω χρήση τοπικών προϊόντων και συνταγών, εκσυγχρονισμός τους και συμπερίληψη.

à Η Π.Ε. Μεσσηνίας, ως μία εκ των περιοχών της Πελοποννήσου που κατέχει τα πρωτεία στην παραγωγή εκλεκτών τοπικών προϊόντων, καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στον σχεδιασμό του συνόλου της γαστρονομικής  πολιτικής μας. Για τον σκοπό αυτόν, ο πρότυπος πελοποννησιακός οργανισμός στα πρότυπα του Enterprise Greece θα έχει έδρα την Καλαμάτα ώστε να αποτελέσει η ευρύτερη περιοχή τον ομφαλό της όλης δράσης.

3.Δεδομένου ότι στις τουριστικές περιοχές, όπως στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, παρατηρείται έλλειψη σε καταρτισμένο επαγγελματικό δυναμικό ( π.χ. Ευέλικτα και προσιτά προγράμματα εκπαίδευσης, εξειδίκευσης επαγγελματιών και προσωπικού), ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος;

 Δ. Κουτσούλης: Η ανάπτυξη καταρτισμένου επαγγελματικού δυναμικού στον τομέα του τουρισμού είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται στους επισκέπτες. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μιας περιφερειακής αρχής, υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος:

  • Προγράμματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης: Δημιουργία ευέλικτων και προσιτών προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για επαγγελματίες στον τουρισμό. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να προσφέρουν δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνται για την επιτυχή σταδιοδρομία στον τουρισμό.
  • Συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Συνεργασία με τακτικές συνεργαζόμενες εκπαιδευτικές οργανώσεις και πανεπιστήμια για την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων στον τουρισμό.
  • Ενίσχυση της Καριέρας: Προσφορά δυνατοτήτων ανάπτυξης καριέρας στον τομέα του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων προοπτικών για εξέλιξη σε θέσεις ευθύνης.
  • Υποστήριξη Μικρών Επιχειρήσεων: Προγράμματα για την ενίσχυση και την εκπαίδευση των ιδιοκτητών και του προσωπικού των μικρών επιχειρήσεων στον τουρισμό.
  • Προώθηση του Επαγγελματισμού: Στήριξη των προσπαθειών για την επαγγελματοποίηση του τομέα του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων πιστοποίησης και προσδιορισμού προτύπων ποιότητας.

Επιπλέον, η περιφερειακή αρχή μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον συντονισμό μεταξύ των διάφορων ενδιαφερομένων μερών, όπως τουριστικές επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και τοπικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης καταρτισμένου επαγγελματικού δυναμικού στον τομέα του τουρισμού.

Ν. Κουτουμάνος: Καταρχήν λείπει γενικά προσωπικό. Γιατί οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής είναι αναντίστοιχες του “τουριστικού θαύματος” και των κερδών που υπάρχουν συνολικά στον κλάδο. Άρα το ζήτημα σήμερα είναι να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο με αυξήσεις, με ανθρώπινα ωράρια, σταθερή δουλειά κλπ.

Να εξασφαλίζεται δηλαδή ότι ένας εργαζόμενος στον κλάδο μπορεί να επιβιώσει αξιοπρεπώς από τη δουλειά του. Η πλούσια αντεργατική νομοθεσία που έχει εφαρμοστεί στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού με 14 μορφές ευέλικτης απασχόλησης, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη και δωρεάν εργασία, δωρεάν προγράμματα προσλήψεων, τελικά ευνόησαν μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γιατί τελικά για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις το πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά οι μεγάλοι ανταγωνιστές του κλάδου και το κράτος. Επομένως οι μικροί επαγγελματίες του κλάδου δεν πρέπει να τα “βάζουν” με τους εργαζόμενους τους αλλά να παλεύουν μαζί γιατί όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και τους ίδιους εχθρούς έχουμε.

Ταυτόχρονα εμείς θέλουμε να αναπτυχθεί ο επαγγελματισμός στον κλάδο, με ειδικευμένους εργαζόμενους. Διεκδικούμε να δημιουργηθούν δημόσιες μεταλυκειακές σχολές για τα τουριστικά επαγγέλαματα. Να καταργηθούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Να δημιουργηθούν δωρεάν μεταπτυχιακές σχολές για τους πτυχιούχους των οικονομικών σχολών της Ενιαίας Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Μ. Μάκαρης: Σύμφωνα με τον WTO (1997), οι σημαντικότεροι παράγοντες για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος ενός προορισμού ή μιας χώρας δεν κληρονομούνται αλλά δημιουργούνται. Στο πλαίσιο αυτής της δημιουργίας, σημαντική θέση καταλαμβάνουν η εξειδίκευση και η εκπαίδευση των ανθρώπινων πόρων. Στο πλαίσιο χάραξης πολιτικής τουριστικής εκπαίδευσης προκύπτουν για εμάς, πέρα από τα προφανή, δύο ζητήματα κομβικής σημασίας και συγκεκριμένα το ποιοι πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικοί στόχοι των προγραμμάτων και ποιοι πρέπει να τυγχάνουν εκπαίδευσης. Συνήθως, στα εκπαιδευτικά προγράμματα, ανεξαρτήτως βαθμίδας, τύπου φορέα και εκπαιδευτικού πλαισίου, δίνεται έμφαση στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων ενώ παραλείπεται, ή αντιμετωπίζεται επιφανειακά, η διαμόρφωση στάσεων. Ως προς το ποιοι πρέπει να εκπαιδεύονται, η συνήθης απάντηση συμπεριλαμβάνει τους εργαζομένους και τους υποψηφίους εργαζομένους του κλάδου. Ενώ αντίθετα, στην κατεύθυνση μιας ολιστικής προσέγγισης, η εκπαίδευση-επιμόρφωση-ευαισθητοποίηση θα πρέπει να αφορά και τους κατοίκους αλλά και, γιατί όχι, τους επισκέπτες ενός προορισμού. Απαιτείται η διαμόρφωση μιας τουριστικής κουλτούρας, με κυρίαρχα στοιχεία τη φιλοξενία και την τουριστική συνείδηση. Η φιλοξενία, συνίσταται στην εγκάρδια, στην ανεπιτήδευτη υποδοχή και περιποίηση του επισκέπτη. Από την άλλη μεριά, η τουριστική συνείδηση στην πράξη εκφράζεται με την απόκτηση των γνώσεων που αφορούν το τουριστικό προϊόν και τη συνειδητοποίηση του αντίκτυπου πράξεων και συμπεριφορών, με την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης, με την εκτίμηση των θετικών και αρνητικών συνεπειών της τουριστικής ανάπτυξης και με τη διασφάλιση ως ένα βαθμό της πρόληψης και του ελέγχου επιζήμιων για τον τουρισμό φαινομένων. Φυσικά, η φιλοξενία και η ανάπτυξη τουριστικής συνείδησης δεν πρέπει να αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό αλλά το σύνολο των κατοίκων ενός προορισμού. Παράλληλα, είναι σημαντικό να διαπνέεται από τουριστική συνείδηση και ο επισκέπτης, ο οποίος κατά την παραμονή του σε έναν τόπο οφείλει να τηρεί αειφορική στάση. Στο πλαίσιο αναβάθμισης του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουριστικό τομέα αναφέρουμε, τις προτάσεις του ΣΕΤΕ, οι οποίες συνοπτικά είναι:

  • Η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μορφών τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η σύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων, των γνώσεων και των επαγγελμάτων με την αγορά εργασίας.

  • Η ενδυνάμωση του θεσμού της πρακτικής άσκησης.
  • Η ευελιξία και η προώθηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης.
  • Η  ενίσχυση της θέσης του τουρισμού ως επαγγελματική προοπτική.
  • Τέλος, σημαντική θα είναι η δημιουργία Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Γ. Μιχαλόπουλος: Η έλλειψη σε καταρτισμένο ή μη προσωπικό είναι ένα γεγονός που παρατηρείται γενικά και παρατηρήθηκε ειδικά τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές όπου κυριαρχούν οι εποχικές κυρίως θέσεις εργασίας (δουλειά σεζόν). Οι βασικοί λόγοι που εντοπίζουμε εμείς είναι σαφώς η χειροτέρευση των όρων και συνθηκών εργασίας ειδικά τα τελευταία χρόνια με την στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις με την πολιτική των μνημονίων. Η εμμονή σε ένα παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στην παροχή υπηρεσιών που στελεχώνονται από θέσεις εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια, χαμηλές αμοιβές που σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, τις ανατιμήσεις, την αύξηση του στεγαστικού και ενεργειακού κόστους και συνολικότερα του κόστους ζωής οδηγεί και στις κενές θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα. Επομένως η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων είναι αυτό που θα δημιουργήσει και τις περιζήτητες θέσεις εργασίας με προοπτική.

Δ. Πτωχός: Η ενίσχυση του επαγγελματικού δυναμικού σε τουριστικές περιοχές είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συντονισμένες πρωτοβουλίες από τις τοπικές και εθνικές αρχές. Ωστόσο, η διαμόρφωση και υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών εξαρτάται από τις αρμοδιότητες και τους πόρους των αρχών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Οι πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν περιλαμβάνουν:

  • Εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση: Προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης για επαγγελματίες στον τουρισμό, όπως ξενοδόχους, προσωπικό στο χώρο εστίασης και άλλους τουριστικούς εργαζόμενους. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να συμπεριλαμβάνουν εκπαιδευτικά μαθήματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων.
  • Ευέλικτα προγράμματα εκπαίδευσης: Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων εφαρμοσμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες τις εκάστοτε περιοχής (πχ. Μεσσηνία: ελαιοκομική περίοδος) που να είναι ευέλικτα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες των εργαζομένων στον τουρισμό, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις καθ’ όλη την καριέρα τους.
  • Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα: Καθιέρωση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την προσφορά ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης στον τομέα του τουρισμού.
  • Υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας: Ενθάρρυνση της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων στον τουρισμό, οι οποίες θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στον τομέα.
  • Προώθηση: Δημιουργία εκπαιδευτικών εκστρατειών και πληροφοριακών υλικών για την προώθηση των επαγγελματικών ευκαιριών στον τουρισμό και την ανάγκη επαγγελματικής εκπαίδευσης, κυρίως σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια.

Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του επαγγελματικού δυναμικού στις τουριστικές περιοχές, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Π. Τατούλης: Όπως ήδη προαναφέρθηκε, στον σχεδιασμό της επόμενης πενταετίας υπάρχουν δύο δράσεις που στοχεύουν στην υψηλού επιπέδου κατάρτιση του επαγγελματικού δυναμικού. Η πρώτη αφορά την εκπαίδευση επαγγελματιών τουρισμού και σε θέματα στρατηγικής ταυτότητας και τουριστικής συνείδησης. Η δεύτερη αφορά προγράμματα -δια ζώσης και online- εκπαίδευσης των παραγωγών και μεταποιητών προϊόντων της Πελοποννήσου. Η στόχευση και των δύο δράσεων είναι η αμιγής εξειδίκευση των εργαζομένων πάνω στο τοπικό τουριστικό προϊόν με τις ιδιαιτερότητες που αυτό παρουσιάζει. Πλέον όμως αυτών, η συνεχής κατάρτιση του συνόλου των εργαζομένων είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς. Θα επιχειρηθεί κάθε δυνατή συνέργεια με την ΔΥΠΑ και κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα και κοινωνικό εταίρο ώστε να εξασφαλιστεί κάθε διαθέσιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πρόγραμμα κατάρτισης για το επαγγελματικό δυναμικό (εργαζομένους και επιχειρηματίες).

4.Η Περιφέρεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της διαθέτει σημαντικές αρμοδιότητες τόσο στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ όσο και των επενδύσεων που υλοποιούνται μέσω των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου. Οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις ωστόσο καθώς και πολλές φορές ο δαίμονας της γραφειοκρατίας, εμποδίζουν τη γρήγορη αξιοποίησή τους. Με ποιες ενέργειές σας σκοπεύετε να τις αντιμετωπίσετε;

Δ. Κουτσούλης: Οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και των επενδύσεων που υλοποιούνται μέσω των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους και παράγοντες. Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γραφειοκρατία και διοικητική περιπλοκή: Οι διαδικασίες για την επεξεργασία και έγκριση των έργων και των προγραμμάτων ενδέχεται να είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές, προκαλώντας καθυστερήσεις.
  • Ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό: Οι περιφέρειες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να βρουν επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό για τη διαχείριση και την εκτέλεση των επενδύσεων.
  • Προβλήματα στη συγχρηματοδότηση: Οι περιφέρειες μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση του εθνικού μεριδίου συγχρηματοδότησης που απαιτείται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Αναστολές λόγω γρίπης COVID-19: Η πανδημία της COVID-19 είχε σημαντικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες διαχείρισης έργων και επενδύσεων, με πολλές περιοριστικές μέτρησης και περιορισμούς στην κινητικότητα του προσωπικού.
  • Πολιτική αλλαγή και αναδιοργάνωση: Οι αλλαγές στις πολιτικές ή στην κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσουν την υλοποίηση των επενδύσεων και να προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Για την αντιμετώπιση αυτών των καθυστερήσεων, είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων, βελτιωμένες διαδικασίες διαχείρισης και ελάφρυνση της γραφειοκρατίας, καθώς και αποτελεσματικός έλεγχος της υλοποίησης των έργων.

Ν. Κουτουμάνος: Αυτά τα προγράμματα απευθύνονται στις μεγάλες – πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Ο αναπτυξιακός νόμος απευθύνεται σε επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για τα προγράμματα ΕΣΠΑ χρειάζεται να έχεις ήδη πιστοληπτική ικανότητα για να πάρεις την επιχορήγηση.

Αλήθεια, πόσες επιχειρήσεις στο σωματείο σας ικανοποιούν αυτά τα κριτήρια;

Είναι ψέμα ολκής των κυβερνήσεων ότι ο αναπτυξιακός νόμος και τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι για τους πολλούς και τους μικρούς. Είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων τους αυτοαπασχολούμενους, τις πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να τις χαρακτηρίζουν ως “διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας”, τους θεωρούν εμπόδιο στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Εξάλλου στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να αυξηθεί ” η κλίμακα/ μέγεθος” των μονάδων παραγωγής.

Όλα αυτά τα χρόνια μοιράστηκαν εκατομμύρια μέσω αυτών των προγραμμάτων. Την ίδια στιγμή όμως εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες στον τουρισμό είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται. Να φορτώνονται με αμέτρητα βάρη, φόρους και χαράτσια, ανατιμήσεις και ακρίβεια, έχοντας μόνιμη θηλιά στο λαιμό τους.

Στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν 2 κόσμοι. Από τη μία ο κόσμος των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν στρωμένο χαλί από κράτος – ΕΕ – Περιφέρεια – Δήμους, που έχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, προνόμια, φοροαπαλλαγές κυριολεκτικά γη και ύδωρ, από την άλλη ο κόσμος των πολλών, των χιλιάδων μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, αυτοαπασχολουμένων στην Πελοπόννησο που δίνει μάχη επιβίωσης, που είναι πάνω από το μαγαζί 24 ώρες το 24ωρο και παλεύουν ενάντια στις μεγάλες επιχειρήσεις, το κράτος, την Περιφέρεια και τους Δήμους.

Μ. Μάκαρης: Το συγκεκριμένο πρόβλημα γραφειοκρατίας είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην αντιμετώπισή της. Πρότασή μας είναι η δημιουργία γραφείου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα που θα αναλαμβάνει την εξειδικευμένη υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Γ. Μιχαλόπουλος: Είναι γεγονός ότι οι Περιφέρειες έχουν τέτοιες αρμοδιότητες και τα κονδύλια που διαχειρίζονται είναι μεγάλα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε εδώ τους πόρους που θα μπορούσαν να διαχειρίζονται οι Περιφέρειες και να κατευθύνουν σε έργα βασικών υποδομών (πολιτική προστασία, άρδευση, ύδρευση, εγγειοβελτιωτικά έργα, κτλ) αλλά περικόπηκαν εξαιτίας των μνημονιακών νόμων. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μεγάλες επιχειρήσεις και όχι εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Προβληματική επίσης όσον αφορά τον προγραμματισμό των ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η λειτουργία της επιτροπής. Οι καθυστερήσεις είναι η μία όψη. Η δεύτερη είναι η αδιαφάνεια στην διαχείριση των πόρων αυτών. Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου έχει απαιτήσει και θα συνεχίσει να το κάνει, την πλήρη διαφάνεια και τον έλεγχο στην διαχείριση των προγραμμάτων ώστε να γνωρίζουν όλοι για ποιον λόγο και που πηγαίνουν τα χρήματα αυτά.

Δ. Πτωχός: Η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ και η επιτυχής υλοποίηση των επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση των υποδομών σε μια περιφέρεια. Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας, έχουμε σχεδιάσει τα εξής:

  • Απλοποίηση διαδικασιών με την ψηφιοποίησή τους και την ένταξή τους στο gov.gr.
  • Δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης.
  • Ενίσχυση της διαφάνειας.
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων στις αρμόδιες αρχές.

Π. Τατούλης: Ως προς τη διαχείριση και την εφαρμογή των πόρων του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου όπως ακριβέστερα λέγεται, έχουμε την πολυετή εμπειρία και σε αγαστή συνεργασία με την εμπειρότατη Διαχειριστική μας Αρχή, σας εγγυώμαι ότι δεν θα χαθεί ούτε ευρώ από τα χρήματα που έχουν κατανεμηθεί για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Όσον αφορά τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, το θεσμικό πλαίσιο δίνει την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια να διαχειρίζεται επενδυτικά σχέδια μέχρι ενός ορισμένου ύψους (έως 1 εκ. σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 3 ν. 4887/2022), ωστόσο η αξιολόγηση των σχεδίων αυτών γίνεται από επιτροπή που συγκροτεί ο αρμόδιος υπουργός (άρθρο 118 ν. 4887/2022). Εξαγγελίες για δήθεν «απλούστευση» και «επιτάχυνση» των διαδικασιών, εάν δεν γίνονται από καθαρή άγνοια, είναι μνημείο λαϊκισμού και πολιτικής εξαπάτησης. Προσωπικά, εφόσον οι πολίτες της Πελοποννήσου μου αναθέσουν καθήκοντα Περιφερειάρχη, δεσμεύομαι να υποβάλλω άμεσα πλέγμα νομοθετικών προτάσεων στους αρμοδίους υπουργούς για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας ως προς τα επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να επιτευχθεί ένας βαθμός ευελιξίας και επιτάχυνσης.

5. H ενεργειακή κρίση και η συνακόλουθη αύξηση των λειτουργικών μας εξόδων είναι δεδομένα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. Το επενδυτικό πλάνο της επέκτασης του Φυσικού Αερίου και οι ενεργειακές κοινότητες είναι το μέλλον καθώς προσφέρουν τόσο περιβαλλοντικό όσο και οικονομικό όφελος αντιμετωπίζοντας τον ενεργειακό κορεσμό. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα στο πρόγραμμα σας ως προς την υλοποίηση των ανωτέρω;

Δ. Κουτσούλης: Είναι σωστό ότι η ενεργειακή κρίση αποτελεί ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες και την καθημερινή ζωή. Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων, όπως οι ενεργειακοί λογαριασμοί, αποτελεί μια συνήθη συνέπεια της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της αυξανόμενης ζήτησης για ενέργεια.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να εξετάσουμε διάφορες δράσεις και πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων:

  • Ενεργειακή αποδοτικότητα: Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κατασκευαστικό τομέα, τις μεταφορές και τα κτίρια μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και τα λειτουργικά έξοδα.
  • Βιώσιμες πηγές ενέργειας: Η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ο ηλιακός και ο αιολικός, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξόδων ενέργειας και την περιορισμένη εξάρτηση από τις συμβατικές πηγές.
  • Ενεργειακή πολιτική: Καλύτερη ρύθμιση και πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των ενεργειακών δαπανών.
  • Ενημέρωση και εκπαίδευση: Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και την αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις των λειτουργικών εξόδων.

Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση και να επιδιώξουμε μια πιο αειφόρο και αποτελεσματική χρήση της ενέργειας.

Ν. Κουτουμάνος: Είναι χαρακτηριστική η πείρα στην Πελοπόννησο, καθώς είναι πρωτοπόρα περιφέρεια στην αδειοδότηση και στην εγκατάσταση ΑΠΕ από μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους μεγαθήρια. Παρότι διαρκώς αυξάνονται οι ΑΠΕ στο συνολικό μίγμα δεν γλίτωσε κανείς από την ενεργειακή ακρίβεια, που αυξάνεται δραματικά μέρα με την ημέρα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής πολιτικής ΕΕ – κυβερνήσεων που απελευθέρωσε την αγορά ενέργειας, διαμορφώνοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους μεγάλους επενδυτές στον κλάδο και τα μεγάλα κέρδη που αποκομίζουν εν μέσω ενεργειακής φτώχειας. Αντίστοιχα επιβεβαιώθηκε ότι η απελευθέρωση και ο “ανταγωνισμός” που υπόσχονταν κυβερνήσεις και ΕΕ ότι θα φέρει φθηνό ρεύμα στο λαό τελικά είναι ένα ψέμα. 

Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και η παραγωγή ενέργειας μέσω λιγνίτη στην Πελοπόννησο, όπου θα μπορούσε να καλύψει σημαντικές ανάγκες αλλά επιλέγεται να υποβαθμιστεί μέσω της απολιγνιτοποίησης, με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι «ενεργειακές κοινότητες» ουσιαστικά πρόκειται για εταιρίες «λαϊκής βάσης»,  λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς, λειτουργούν ως ο φερετζές των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ με σκοπό να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά, είτε απευθείας, είτε μέσω κάποιων ΜΚΟ, “συνεταιριστικών σχημάτων” και ΟΤΑ.

Για το ΚΚΕ και την Λαϊκή Συσπείρωση, η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό που πρέπει να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών της λαϊκής οικογένειας (ανεξάρτητα αν πρόκειται για την οικιακή κατανάλωση ή την παραγωγή), στη βάση της αξιοποίησης της σύγχρονης επιστήμης και τεχνικής.

Οι ΑΠΕ, όπως και οι λιγνιτικές μονάδες που είναι αναγκαίες και με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, μπορούν να εξασφαλίσουν δραστική μείωση των ρύπων, μπορούν να παρέχουν ενέργεια επαρκή και φθηνή σε όφελος του λαού, μόνο ενταγμένες μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο ενιαίο φορέα παραγωγής και διανομής της ενέργειας, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας. Αυτή η λύση, αντικειμενικά φέρνει στο προσκήνιο την εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για εργατική εξουσία και οικονομία.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, πρωτοστατούν σε κάθε περιοχή για την αποκάλυψη του ρόλου των Ενεργειακών Κοινοτήτων, της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, ώστε η εργατική τάξη, οι μικροί αγρότες και επαγγελματίες, να μην ξεγελιούνται από το σχετικά νέο “φρούτο” των ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους για ενέργεια, που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να εξασφαλίζεται με επάρκεια και σε χαμηλή τιμή για τις λαϊκές ανάγκες και τις ανάγκες της χώρας.

Μ. Μάκαρης: Χρειάζεται:

 • Ριζική αναδιάρθρωση και ανακατεύθυνση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή για ολόκληρη την Πελοπόννησο..

• Αξιοποίηση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου και αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

• Ειδικό χωροταξικό σχέδιο για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ.

• Ειδικό πλαίσιο κινήτρων για τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας και συνεταιρισμούς παραγωγής ενέργειας (Ενεργειακές Κοινότη-τες).

• Η Περιφέρεια πρέπει να λειτουργήσει ως  επικεφαλής (leader) στο σχεδιασμό και την κατασκευή μονάδων πράσινης ενέργειας σε συνεργατική σχέση με τους κοινωνικούς φορείς (δήμοι, γεωργικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ κλπ).

• Ενεργοποίηση της συμφωνηθείσας ρήτρας με την ανάδοχο εταιρεία της διαχείρισης των απορριμμάτων για δωρεάν παροχή ρεύματος σε 3.000 άπορα νοικοκυριά της Περιφέρειάς μας.

Γ. Μιχαλόπουλος: Η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, με την χώρα μας να έχει τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση επαγγελματίες και καταναλωτές. Οι επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων είναι εμφανείς όσο ποτέ στον χώρο της ενέργειας. Η έλλειψη προστασίας των πολιτών απέναντι στην αισχροκέρδια των ιδιωτικών ομίλων της ενέργειας είναι επίσης καταφανής. Αυτό φυσικά οδηγεί σε αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και συνολικά του κόστους λειτουργίας καθώς αυξάνεται και το κόστος της παραγωγής τους οδηγώντας όλες τις τιμές σε άνοδο για να απολαμβάνει μια πολύ μικρή μειοψηφία υπερκέρδη. Βασική μας θέση είναι ότι η ασφαλής και φθηνή ενέργεια για όλους διασφαλίζεται με την δημόσια διαχείριση της παραγωγής και της διανομής της. Εδώ και χρόνια η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου ζητάει ο αγωγός του Φυσικού Αερίου να έρθει στη Μεσσηνία και να είναι στην δημόσια διαχείριση. Η κατεύθυνσή του που προτείνουμε είναι αυτή της οικιακής χρήσης καθώς η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή οδηγεί σε μεγάλες απώλειες.

Δ. Πτωχός: Η ενεργειακή απόδοση και η διαχείριση της ενέργειας είναι σημαντικά ζητήματα για την αειφορία και την οικονομική αποτελεσματικότητα. Οι ενεργειακές κοινότητες και οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε αυτούς τους τομείς. Εδώ είναι μερικές γενικές προτάσεις για την υλοποίηση αναλύοντας κάθε έναν από αυτούς τους τομείς:

  1. Επενδύσεις στο φυσικό αέριο: Η επέκταση της υποδομής του φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
  2. Ενεργειακές κοινότητες: Οι ενεργειακές κοινότητες είναι σημαντικές για την αυτάρκεια και την παραγωγή βιώσιμης ενέργειας. Συνδυάζουν τις προσπάθειες πολλών ατόμων και οντοτήτων για τη δημιουργία και την κοινή χρήση πράσινων ενεργειακών πηγών όπως τα ηλιακά πάρκα και οι αιολικοί σταθμοί.
  3. Εξοικονόμηση ενέργειας: Ένας σημαντικός τρόπος για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
  4. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις πράσινες πρακτικές μπορεί να προωθήσει τη συμμετοχή σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και την υιοθέτηση βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.
  5. Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, αιολικών πάρκων και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και των λειτουργικών εξόδων.

Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης: Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και η δημιουργία υποδομών για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και της ρύπανσης του αέρα.

Π. Τατούλης: Διακηρυγμένος στόχος μας είναι η ενεργοποίηση της Ενεργειακής Κοινότητας Πελοποννήσου που πρώτοι ιδρύσαμε το 2018, αλλά δυστυχώς έκτοτε περιέπεσε σε αχρησία. Η δραστηριότητα της ενεργειακής κοινότητας δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε αντίθεση ή αντιδιαστολή με τις υφιστάμενες παραγωγικές ενεργειακές δραστηριότητες που εδράζονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αντιθέτως συμπληρώνουν και ενδυναμώνουν το φιλο-περιβαλλοντικό προφίλ και την ποιότητα ζωής στην περιοχή, κάνοντας παράλληλα τους κατοίκους συμμέτοχους και κοινωνούς στα έργα που θα εκπονηθούν. Πρόκειται για μια νέα και ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας και της καινοτομίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας βάσει των κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας και στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών κατευθύνσεων. Εκτιμάται, ότι από την πλήρη λειτουργία της ενεργειακής κοινότητας θα ωφεληθούν 13.538 νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις που βιώνουν προβλήματα ενεργειακού αποκλεισμού.

6.Έχετε εικόνα των σημαντικότερων ζητημάτων που αφορούν τον χώρο της εστίασης και αν ναι, τι σχεδιασμούς κάνετε προς την επίλυσή τους;

Δ. Κουτσούλης: Στον χώρο της εστίασης, υπάρχουν διάφορα σημαντικά ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την εμπειρία των πελατών. Ορισμένα από αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν:

  • Βιωσιμότητα: Η αυξανόμενη προσοχή στα ζητήματα της βιωσιμότητας σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις εστίασης πρέπει να εξετάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λειτουργιών τους, τη χρήση πλαστικών, τη διαχείριση των αποβλήτων και τη βιώσιμη προμήθεια τροφίμων.
  • Ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό: Πολλές επιχειρήσεις εστίασης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν εργαζόμενους, ιδίως σε περίοδους αιχμής. Αυτό απαιτεί στρατηγικές για την πρόσληψη και εκπαίδευση του προσωπικού.
  • Τεχνολογική εξέλιξη: Η χρήση τεχνολογίας στον κλάδο της εστίασης είναι σημαντική για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών. Αυτό περιλαμβάνει τη διαδικτυακή παραγγελία, την αυτόματη παράδοση και την παροχή πληροφοριών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
  • Υγιεινή και ασφάλεια: Οι προτάσεις και οι κανονισμοί για την υγιεινή και την ασφάλεια είναι ουσιαστικοί για τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, και η συμμόρφωση με αυτούς είναι απαραίτητη.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές που συνδυάζουν τη δημιουργικότητα, την τεχνολογία και την επιχειρηματική νοοτροπία για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα και να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ν. Κουτουμάνος: Το “τουριστικό θαύμα” δεν είναι για όλους. Δεν το απολαμβάνουν το ίδιο οι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι  αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό.

Την μικρή τουριστική επιχείρηση την εμποδίζει να αναπτυχθεί και να διασφαλίσει μια καλή ζωή σε έναν αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μαζί με την οικογένειά του, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός με τα μεγαθήρια του κλάδου. Κι όταν συμβαίνει τα πράγματα να στραβώσουν κι έρχεται μια αναποδιά, δεν είναι όλοι εκτεθειμένοι στον ίδιο βαθμό, μεγάλοι, μικροί, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Σίγουρα δεν είναι εκτεθειμένοι οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί έχουν δεκάδες επενδύσεις σε εξέλιξη, άλλες επιχειρήσεις εδώ στη χώρα ή αλλού και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, με αβάντες που δεν έχουν ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι που εξαρτώνται από το μισθό τους και μόνο.

Το παράδειγμα της πανδημίας είναι χαρακτηριστικό. Η κυβέρνηση τους απάλλαξε από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για δυο χρόνια. Τους έδωσε τη δυνατότητα με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να έχουν στη δουλειά όσους θέλουν με το μισό μισθό.

Ή με τα “πρωτόκολλα προστασίας και αντιμετώπισης του κορονοϊού” που προσαρμόστηκαν πλήρως στις ανάγκες των μεγάλων τουριστικών μονάδων, των αεροπορικών και πλοιοκτητριών εταιρειών. Πίεσαν ουσιαστικά τις μικρές επιχειρήσεις.

Εμείς ως υποψήφιοι και εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παλέψουμε μαζί σας ενάντια στην υψηλή φορολογία, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων στις μικρές επιχειρήσεις, ενάντια στις κατασχέσεις που θα εκτοξευτούν το επόμενο διάστημα, ενάντια στην ακρίβεια που ανεβάζει το κόστος διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Για αυτό υιοθετούμε το πλαίσιο πάλης των αυτοαπασχολουμένων για  αφορολόγητο 12000 με προσαύξηση για κάθε παιδί,  μείωση φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Ταυτόχρονα να ενισχυθεί η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις, τις αλυσίδες και τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Γιατί δεν είναι το ίδιο τα καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνται στα πολυτελή ξενοδοχεία, με τα συνοικιακά, τα καφενεία των χωριών, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Μ. Μάκαρης: Κυριότερα προβλήματα του κλάδου της εστίασης:

  • Ρευστότητα
  • Υπερχρέωση (ληξιπρόθεσμες οφειλές)
  • Δυσχέρεια πρόσβασης σε χρηματοδότηση για επενδύσεις
  • Ανατιμήσεις (ενέργεια, καύσιμα, πρώτες ύλες) – αύξηση λειτουργικού κόστους

Σε όλα αυτά μπορεί να βοηθήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γ. Μιχαλόπουλος: Τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της εστίασης αν και δεν είναι ενιαία και εξαρτώνται από το μέγεθος της εκάστοτε επιχείρησης αλλά πολλές φορές και από την περιοχή στην οποία βρίσκεται, σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι είναι: το υψηλό κόστος λειτουργίας (έξοδα στέγασης, ενεργειακό κόστος, πρώτες ύλες) και οι κενές θέσεις εργασίας. Και τα δύο αυτά προβλήματα μεγενθύνονται όταν πρόκειται για μικρέ επιχειρήσεις ή όταν πρόκειται για επιχειρήσεις σε περιοχές με χαμηλότερη τουριστική κίνηση. Θεωρούμε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με την άμεση σύνδεση της εστίασης με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και την προστασία και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών εργασίας. Φυσικά αυτά δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει μόνο μια περιφερειακή παράταξη όπως η δική μας χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, των επαγγελματικών συλλόγων, των εργαζομένων κτλ.

Δ. Πτωχός: Τα ζητήματα που αφορούν στον χώρο της εστίασης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή, την εποχή και τις τοπικές συνθήκες. Υπάρχει όμως μια κοινή συνισταμένη στο συγκεκριμένο κλάδο, η έλλειψη σε ανθρώπινο και καταρτισμένο προσωπικό. Αυτή η όλο και αυξανόμενη τάση μαστίζει την Πελοπόννησο. Η συμβολή της Νέας Περιφερειακής Αρχής απαιτείται να είναι καθοριστική ώστε να βρει εκείνους του μηχανισμούς που θα αναστρέψουν την εικόνα στο Δημογραφικό. Παρατηρούμαι από τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας ότι αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η φυγή των νέων μας από τη Πελοπόννησο. Με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την ψηφιοποίηση μεγάλου τμήματος της γραφειοκρατικής διαδικασίας έναρξης επενδυτικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας, μπορούμε να μετατρέψουμε την Πελοπόννησο σε έναν ιδανικό προορισμό, προκαλώντας ένα «κύμα» εσωτερικής μετακίνησης των νέων προς τον  τόπο τους.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι το, ολοένα αυξανόμενο, ενεργειακό κόστος και η αυξητική τάση του κόστους των πρώτων υλών αποτελούν τροχοπέδη στο μελλοντικό σχεδιασμό  αυτών των επιχειρήσεων. Οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου σας, όπως ο αξιόλογος και δραστήριος Σύλλογός σας, για να βρούμε από κοινού ένα αξιόλογο βηματισμό ο οποίος θα αποτελεί ανάχωμα στις προκλήσεις που αναδύονται.

Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, όμως , ο συνδυασμός πρωτογενούς τομέα, πολιτισμού και τουρισμού μπορεί να δημιουργήσει μία μεγάλη προστιθέμενη αξία για όλους και τέλος η αναβάθμιση των υποδομών θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στα παραπάνω αλλά και ουσιαστικά για τους επιχειρηματίες και κατοίκους της Πελοποννήσου.

Για την επίλυση αυτών των ζητημάτων θα φροντίσουμε να είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία από πλευράς μας άμεσα, χωρίς αγκυλώσεις, στις επιχειρήσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων και την προώθηση του κλάδου. Με ρεαλιστικές και μετρήσιμες προτάσεις θα είμαστε δίπλα σας την επόμενη μέρα.

Π. Τατούλης: Ο σχεδιασμός μας για τον κλάδο της εστίασης αλλά για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα είναι ολιστικός. Μπορώ να σας εγγυηθώ με απόλυτη ασφάλεια ότι θα είναι διαθέσιμα όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΕΠ 2021 – 2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Πρέπει να τονίσω ότι έχουμε σχεδιάσει αλλαγές στη χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που σήμερα και για την επόμενη πενταετία το ΠΕΠ δυστυχώς προέβλεψε να χρηματοδοτηθεί με το αστείο ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ. Ο δικός μας στόχος είναι να αγγίξει τα 500 εκατομμύρια μέσω της χρήσης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και μέσων χρηματο-οικονομικής τεχνικής, αλλά και τη συμβολή τους Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, όπως ήδη ειπώθηκε, καθιερώνουμε ειδικό και στοχευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο «Πελοποννησιακή Κουζίνα» για τους επιχειρήσεις εστίασης τους Πελοποννήσου, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω χρήση τοπικών προϊόντων και συνταγών, εκσυγχρονισμός τους και συμπερίληψη.

7.Τα νούμερα δείχνουν το δημογραφικό πρόβλημα και στην Περιφέρεια μας. Αυξημένος ο γερασμένος πληθυσμός, απόρροια της οικονομικής κρίσης που αύξησε την υπογεννητικότητα. Η οικονομική ευημερία και το αίσθημα της οικονομικής ασφάλειας θα αλλάξουν τα δεδομένα. Φαντάζομαι θα συμφωνείτε κι εσείς πως νέες, μεγάλες επενδύσεις θα μπορούσαν να φέρουν αυτή την αλλαγή καθώς θα ανοίξουν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Με βάση το πρόγραμμά σας, πως θα μπορούσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει πιο φιλική προς τους επενδυτές και τι είδους επενδύσεις θα μπορούσε να προσελκύσει;

Δ. Κουτσούλης: Το δημογραφικό πρόβλημα της αύξησης του γηραιού πληθυσμού λόγω της υπογεννητικότητας είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει πολλές περιφέρειες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό το πρόβλημα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία και απαιτεί στρατηγικές για τη διαχείρισή του. Ορισμένες από τις επιπτώσεις και τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν περιλαμβάνουν:

Επιπτώσεις:

  • Συρρίκνωση της εργατικής δύναμης: Η υπερβολική υπογεννητικότητα σημαίνει λιγότερους νέους εργαζόμενους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται προβλήματα με τη συνταξιοδότηση και την ανάπτυξη της οικονομίας.
  • Αυξημένες δαπάνες στην υγειονομική περίθαλψη: Με τη γήρανση του πληθυσμού, αυξάνονται και οι ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα γηραιών, προκαλώντας αυξημένες δημόσιες δαπάνες.
  • Οικονομικό βάρος στις νέες γενιές: Οι νέες γενιές μπορεί να αντιμετωπίζουν οικονομικό βάρος, καθώς πρέπει να υποστηρίξουν τους γερασμένους μέσω του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Μέτρα:

  • Ενθάρρυνση της γονιμότητας: Η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που ενθαρρύνουν τη γονιμότητα, όπως επιδοτήσεις για τα παιδιά και υποστήριξη των γονέων.
  • Εκπαίδευση και εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας: Η εκπαίδευση και η εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και στην ενσωμάτωση νέων εργαζομένων.
  • Στήριξη των ηλικιωμένων: Επενδύσεις στην παροχή καλής ποιότητας υγειονομικής φροντίδας και κοινωνικής υποστήριξης για τους ηλικιωμένους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού.

Αυτά τα μέτρα απαιτούν συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της περιφέρειας.

Για να γίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιο φιλική προς τους επενδυτές και να προσελκύσει επενδύσεις, θα πρέπει να υλοποιήσει στρατηγικές και μέτρα που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και θα προσφέρουν ασφάλεια και κίνητρα στους επενδυτές. Ορισμένα από τα βήματα που μπορεί να ληφθούν περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Η περιφέρεια πρέπει να απλοποιήσει τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να προσφέρει διαφανείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες για τους επιχειρηματίες.
  • Επενδύσεις σε υποδομές: Η ανάπτυξη και η βελτίωση των υποδομών, όπως οδοστρωμάτων, λιμάνιων, αεροδρομίων και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, μπορεί να καταστήσει την περιφέρεια πιο ελκυστική για επενδύσεις.
  • Υποστήριξη των τοπικών βιομηχανιών: Η περιφέρεια μπορεί να προσφέρει ενίσχυση και κίνητρα για την ανάπτυξη των τοπικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων.
  • Προώθηση του τουρισμού: Η Πελοπόννησος είναι γνωστή για τον τουρισμό της, και επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, όπως ταξιδιωτικά καταλύματα, εστιατόρια, και αναψυκτήρια, μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία της περιοχής.
  • Εκπαίδευση και εργατικό δυναμικό: Η προετοιμασία του τοπικού εργατικού δυναμικού μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι σημαντική για την προσέλκυση επενδύσεων που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό.

Συνολικά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του τουρισμού, της γεωργίας, των τεχνολογικών επιχειρήσεων και των υποδομών. Κεντρικός παράγοντας για την επιτυχία θα είναι η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η διατήρηση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ν. Κουτουμάνος: Το δημογραφικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τις αιτίες που το δημιουργούν. Άλλωστε υπάρχει πείρα. Η Μεσσηνία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου μέσα στη δεκαετία ανατπύχθηκε τρομερά τουριστικά (μεγάλες επενδύσεις, έργα υποδομών γι’ αυτές κ.α.) όμως δημογραφικά καταγράφει μείωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η Αργολίδα, που είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς πανελλαδικά, όμως καταγράφει μείωση.

Άρα δεν ταυτίζεται η άνοδος των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού.

Υπάρχει πείρα με τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, είδαμε τα ρεκόρ να καταγράφονται το ένα μετά το άλλο, όμως οι εργαζόμενοι να δουλεύουν τις μισές μέρες το χρόνο, με εντατικοποίηση, ωράρια λάστιχο, να εναλλάσσονται από την ανεργία στην υποαπασχόληση και τούμπαλιν, το κόστος ζωής να εκτοξεύεται κλπ.

Αλήθεια πως ένας νέος άνθρωπος θα κάνει οικογένεια αν δουλεύει 13 ώρες τη μέρα, ο μισθός δεν φτάνει ούτε για τις 15 πρώτες μέρες, τα ενοίκια είναι απαγορευτικά, ώστε να ανοίξει σπιτικό;

Οι επενδύσεις γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα να αποκομίσουν κέρδη οι επενδυτές. Δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μάλιστα για την εξασφάλιση της επένδυσής τους, υπάρχει ένα κράτος που εγγυάται και τους στηρίζει με μια σειρά κρατικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, με ζεστό χρήμα, και παράλληλα,  έχει φτιάξει ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο που τους εξασφαλίζει φθηνό εργατικό δυναμικό για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Μ. Μάκαρης: Οι επενδύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορούν να περιλαμβάνουν διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση, η εκπαίδευση και η τεχνολογία. Η Πελοπόννησος έχει πλούσιο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον το οποίο μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τουρισμού. Επιπλέον, ο γεωργικός τομέας μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω για την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων και προϊόντων και να συνδεθεί με τον τουρισμό αναπτύσσοντας το πελοποννησιακό διατροφικό branding ως εξειδίκευση της μεσογειακής διατροφής. Επενδύσεις στην εκπαίδευση και την τεχνολογία μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων και startups. Παράλληλα σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η ανάπτυξη clusters επιχειρήσεων. Σε όλα αυτά η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο γιατί διαθέτει όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της επιχειρηματικότητας (Ταμείο Ανάκαμψης, ΠΕΠ Πελοποννήσου (2021-2027), Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης κλπ).

Γ. Μιχαλόπουλος: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, ο πληθυσμός της χώρας το διάστημα 2011-2021 έχει μειωθεί κατά 3% περίπου. Σε ότι αφορά την Πελοπόννησο τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα: το ίδιο διάστημα ο πληθυσμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει μειωθεί σε υπερδιπλάσιο ποσοστό, δηλαδή 7% ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας πάνω από 9%! Αν λοιπόν η αποκρυστάλλωση της ποιότητας ζωής σε μια χώρα ή σε μια περιφέρεια ήταν ο ρυθμός αύξησης (ή μείωσης) του πληθυσμού, σίγουρα η Πελοπόννησος θα κατατασσόταν σε μια από τις χειρότερες θέσεις. Τα στοιχεία αυτά τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση δείχνουν ότι η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η ύπαιθρος και τα χωριά κινούνται στο φάσμα όχι απλά ενός δημογραφικού προβλήματος αλλά της ερήμωσης. Οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν στις συνθήκες διαβίωσης που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας αυτά τα δέκα χρόνια ειδικά από το 2010 και μετά συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Πελοποννήσου: Στη χώρα μας συντελέστηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 25% περίπου, δηλαδή μια από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως σε καιρό ειρήνης. Στην πρόσφατη υγειονομική κρίση και την πανδημία η χώρα μας κατέγραψε ένα από τα αρνητικότερα ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού παγκοσμίως. Τους τελευταίους μόνο μήνες είχαμε τα εξής: Το τρίτο φονικότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ευρώπη (Τέμπη), ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στην Ευρώπη (Πύλος), την μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ε.Ε. (Δάσος Δαδιάς) και μια από τις καταστροφικότερες πλημμύρες (Θεσσαλία). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ένας στους τέσσερις περίπου κατοίκους της Πελοποννήσου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στους έξι στους δέκα όταν μιλάμε για ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρή αναπηρία. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μια μακράς πορείας εφαρμογής μνημονίων, σκληρής λιτότητας, απολύσεων, περικοπών, διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της υγείας και της παιδείας, ξεπουλήματος κρίσιμων υπηρεσιών, δημόσιας περιουσίας και υποδομών στα ιδιωτικά συμφέροντα και του κρατικού αυταρχισμού. Κατάφερε η λογική της “απελευθέρωσης” των ιδιωτικών επενδύσεων να αντιστρέψει αυτήν την πορεία σήμερα στη χώρα μας; να εγγυηθούν ασφαλείς μεταφορές; να προσφέρουν προσιτή και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια; να εγγυηθούν την προστασία από πλημμύρες, πυρκαγιές και τα όλο και συχνότερα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης? Η απάντηση είναι σαφώς και όχι. Σχεδόν πάντα μάλιστα προϋπόθεση για την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων είναι ακριβώς να υπάρχει χαμηλό εργατικό κόστος και απορρυθμισμένη αγορά εργασίας (άρα και χαμηλό βιοτικό επίπεδο). Τα αντίθετα αποτελέσματα θα πετύχουμε επίσης αν θέλουμε να μείνει ο κόσμος στην Πελοπόννησο αλλά ταυτόχρονα δίνουμε στους ιδιώτες “γη και ύδωρ” αφήνοντάς τους ανεξέλεγκτους να εκμεταλλεύονται φυσικό, δομημένο περιβάλλον και δημόσιες υποδομές χωρίς κανέναν όρο περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας. Οι δημόσιες επενδύσεις σε βασικές υποδομές, η πολιτική προστασία, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των εργαζομένων με αυξήσεις στις απολαβές τους, η ενίσχυση της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού είναι τα αυτονόητα που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα αν θέλουμε οι νέοι να μείνουν στην Πελοπόννησο και να μπορούν να δουλεύουν με αξιοπρέπεια. Φυσικά για να γίνουν αυτά θα πρέπει να μπει ένας φραγμός στις πολιτικές που καταστρέφουν τον τόπο και τον λαό μας. Η ψήφος στην Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου είναι εγγύηση ότι θα παλέψουμε για αυτά και μαζί με την κινητοποίηση του κόσμου να τα ανατρέψουμε.

Δ. Πτωχός: Η επένδυση σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορεί πράγματι να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να αντιμετωπίσει τα δημογραφικά προβλήματα που αναφέρετε. Για να γίνει πιο φιλική προς τους επενδυτές, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να λάβει διάφορα μέτρα:

  1. Προσέλκυση Επενδυτικού Κεφαλαίου: Η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους επενδυτές περιλαμβάνει την απλοποίηση των διαδικασιών άδειας και την παροχή οικονομικών κινήτρων.
  2. Υποδομή και Συγκοινωνίες: Η βελτίωση της υποδομής και των συγκοινωνιών είναι κρίσιμη για την προσέλκυση επενδύσεων. Οι επενδυτές επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές μεταφορικές υπηρεσίες και υποδομές.
  3. Εκπαίδευση και Διασύνδεση: Η δημιουργία επιχειρηματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η διευκόλυνση του δικτύου μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων μπορούν να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στην περιοχή.
  4. Βιώσιμες και Πράσινες Επενδύσεις: Η προσέλκυση επενδύσεων σε βιώσιμους και πράσινους τομείς, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και η περιβαλλοντική τεχνολογία, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να εξετάσει τους τομείς που έχουν ανάγκη από επενδύσεις και να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες δυνατότητες και ανάγκες της περιοχής.

Π. Τατούλης: Το δημογραφικό εξελίσσεται σε κύριο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η οικονομική κρίση έκανε τους νέους να ζουν στην αβεβαιότητα και να αφήνουν τη δημιουργία οικογένειας σε δεύτερη μοίρα. Ένας από τους 12 στόχους του πολιτικού μας σχεδίου είναι απόδοση κινήτρων σε νέες οικογένειες για την απόκτηση τέκνων. Επεξεργαζόμαστε έναν κεντρικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές μας, η υλοποίηση του οποίου θα ανατεθεί -για πρώτη φορά- σε γυναίκα αντιπεριφερειάρχη, η οποία θα είναι αρμόδια για θέματα ισότητας και οικογενειακής πολιτικής. Η οικονομική ευημερία και το αίσθημα της οικονομικής ασφάλειας δεν θα έρθουν από μόνα τους, ούτε είναι εξασφαλισμένα. Η χώρα μπορεί να προσελκύει ξένες επενδύσεις αλλά χρειάζεται ισχυρή διεκδίκηση από πλευράς Περιφέρειας, ώστε αυτές οι επενδύσεις να εγκατασταθούν στον τόπο μας, ώστε να επωφεληθούμε από τη λειτουργία τους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει την εγκατάσταση πληθώρας μεγάλων επενδύσεων. Από μεγάλες τουριστικές μονάδες, έως data centers, λογισμικά και ΑΙ και από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως μονάδες αποθήκευσης και διανομής (logistics), ο τόπος μας μπορεί να φιλοξενήσει τα πάντα. Και πρέπει να στοχεύσουμε προς την κατεύθυνση των μεγάλων επενδύσεων διότι αποβαίνει επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας όλο αυτό το μικρο-κλίμα συνεργειών που αναπτύσσουν οι επενδύσεις αυτές. 

8. Απευθυνόμενοι προς τους επαγγελματίες της εστίασης, υπάρχει κάτι που εσείς με τη σειρά σας θα θέλετε να επικοινωνήσετε και θεωρείτε σημαντικό να γνωρίζουν;

Δ. Κουτσούλης: Να αξιολογήσουν προγράμματα και να μείνουν μακριά από “τηλεφωνήματα” της τελευταίας στιγμής.

Ν. Κουτουμάνος: Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των επαγγελματιών της εστίασης για την προστασία του εισοδήματός τους. Γνωρίζουμε πως μόνο με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μπορούν σήμερα να υπάρξουν κατακτήσεις απέναντι σε κράτος – κυβερνήσεις και περιφερειακές/ δημοτικές αρχές, που παίρνουν όλο και περισσότερα από τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ την ίδια ώρα δίνουν δισεκατομμύρια στηρίζοντας σταθερά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο, να παλέψουν ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού και της εστίασης. Να παλέψουν ενάντια στο κράτος και τις κυβερνήσεις που διαχρονικά υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Να διεκδικήσουν ώστε να γίνει πραγματικότητα το σύγχρονο δικαίωμα στον τουρισμό και στην αναψυχή για όλους.

Σκεφτείτε πόσοι, πώς και πόσο θα δούλευαν αν ο λαός είχε πρόσβαση σε καλές, ποιοτικές διακοπές όλο το χρόνο. Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι.

Σε αυτόν τον αγώνα εμείς οι χιλιάδες υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλη την Πελοπόννησο, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να ξημερώσει μια μέρα που στην Ελλάδα ο τουρισμός και η ψυχαγωγία δεν θα είναι ακριβό εμπόρευμα και πολυτέλεια αλλά καθολικό, ποιοτικό δικαίωμα.

Μ. Μάκαρης: Απευθυνόμενοι, σε εσάς, στους επαγγελματίες της εστίασης, πέρα από την αυτονόητη δήλωση αμέριστης συμπαράστασης και υποστήριξης, σας παροτρύνουμε:

  • Να συνεργαστείτε, να ενώσετε δυνάμεις, να συνειδητοποιήστε πως είστε συνοδοιπόροι και όχι ανταγωνιστές.
  • Να γίνετε γαστρονομικά πατριώτες, να λειτουργήσετε ως πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομίας.
  • Να καινοτομήσετε, να αναζητήσετε βέλτιστες πρακτικές και να τις υιοθετήσετε.
  • Να δημιουργήσετε συνέργειες με φορείς.
  • Να αγκαλιάσετε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, τους παραγωγούς μας, τα προϊόντα του τόπου μας.
  • Να υιοθετήσετε μια γαστρονομική κουλτούρα και να φροντίσετε να την μεταλαμπαδεύσετε στους συνεργάτες σας.
  • Να πλαισιώσετε τα προϊόντα σας με ιστορίες. Το story telling είναι σημαντικό εργαλείο του Marketing.
  • Να ωθήσετε με τις προτάσεις σας την τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην επιτυχία του στόχου σας.
  • Να ακολουθήσετε φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, στο πλαίσιο της κοινωνικής σας ευθύνης.

Γ. Μιχαλόπουλος: Οι επαγγελματίες της εστίασης, κατά βάση οι μικρές επιχειρήσεις που ειναι και η πλειοψηφία, έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια. Έχουν απειληθεί με λουκέτο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών μέτρων λιτότητας που ψήφισαν οι κυβερνήσεις από το 2010 και εφαρμόζονται και σήμερα με αποτέλεσμα την πτώση του μέσου πραγματικού εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου συνολικά. Έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος λειτουργίας με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν εκτιναχθεί εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στην προμήθεια πρώτων ύλών. Έχουν να αντιμετωπίσουν, όπως όλοι οι πολίτες τον κίνδυνο που δημιουργεί η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και βασικών υποδομών άρδευσης και ύδρευσης. Τους καλούμε να δουν έναν προς έναν τους εφτά συνδυασμούς που ζητούν την ψήφο τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και να σκεφτούν: Τι θα γινόταν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αν είχαμε την βροχόπτωση που σημειώθηκε στη Θεσσαλία? Πόσα δάση, σπίτια και επιχειρήσεις κάηκαν στις προηγούμενες πυρκαγιές της Πελοποννήσου και ποιοι την διοικούσαν όλα αυτά τα χρόνια? Αντιπροσωπεύει κάποια παράταξη τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και ποια είναι αυτή? Αντιπροσωπεύει κάποια παράταξη τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων της ενέργειας (που μας την πουλάνε πανάκριβα) και ποια είναι αυτή? Ήταν κάποια παράταξη συνεπής σε αυτά που έλεγε πριν και μετά τις εκλογές όλα αυτά τα χρόνια και ποιά ήταν αυτή? Είμαστε σίγουροι ότι η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου με τους περιφερειακούς της συμβούλους και την αγωνιστική της στάση όλα αυτά τα χρόνια έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Τους ζητάμε να μας εμπιστευτούν και αυτήν την φορά!

Δ. Πτωχός: Προς τους επαγγελματίες της εστίασης, θα ήθελα να επικοινωνήσω τα εξής τα οποία προσδοκώ, μετά τις εκλογές, να τα συζητήσουμε και να συνεργαστούμε στην υλοποίησή τους:

  •  Οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν να παίξουν ένα κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος για το γενικό καλό. Η επιλογή τοπικών προϊόντων σε όλα τα είδη και τις κατηγορίες εστίασης είναι καθοριστική για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής.
  • Τα τοπικά προϊόντα, από το χωράφι και το αμπέλι, γίνονται γνωστά μέσω της εστίασης. Έτσι λοιπόν, οι επαγγελματίες της εστίασης είναι οι καταλληλότεροι να κάνουν τα προϊόντα μας γνωστά στους επισκέπτες της Πελοποννήσου απ’ όλο τον κόσμο.
  • Βιωσιμότητα και Πράσινες Πρακτικές: Η πράσινη εστίαση και οι πρακτικές βιωσιμότητας γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Βρίσκουμε τρόπους για τη μείωση των αποβλήτων, τη χρήση βιώσιμων υλικών και την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Εκπαίδευση και Επαγγελματική Ανάπτυξη: Η συνεχής εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη είναι ουσιώδης για την εξέλιξη στον κλάδο. Αναζητούμε ευκαιρίες για να βελτιώνετε τις δεξιότητές σας και να προσαρμόζετε την επιχείρησή σας στις σύγχρονες απαιτήσεις.
  • Συνεργασία και Κοινότητα: Η συνεργασία με άλλους επαγγελματίες και την τοπική κοινότητα μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες και να ενισχύσει την επιχείρησή σας.
  • Οικονομική Υποστήριξη: Κατανοούμε τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, ειδικά κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διάφορα κυβερνητικά και τοπικά προγράμματα υποστήριξης που μπορεί να είναι διαθέσιμα για την ενίσχυση της επιχείρησής σας.
  • Ψηφιακή Προβολή: Η ψηφιακή παρουσία και η διαδικτυακή παραγγελία είναι ολοένα και πιο σημαντικές. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αναπτύξετε τις διαδικτυακές σας προσφορές και να βελτιώσετε την προβολή σας στο διαδίκτυο.
  • Βιωσιμότητα: Η βιώσιμη εστίαση είναι μια σημαντική τάση. Σας παρέχουμε πληροφορίες και πόρους για να υιοθετήσετε πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σας.

Αυτά τα σημεία αντικατοπτρίζουν τη σημασία της προσαρμογής, της ανανέωσης και της δέσμευσης προς την ποιότητα και την ασφάλεια στον κλάδο της εστίασης.

Π. Τατούλης: Ο κλάδος της εστίασης χτυπήθηκε σφοδρά τόσο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών μέτρων, όσο και εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για την αποτροπή της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Σήμερα, ο κλάδος αυτός βλέπει τα λειτουργικά του κόστη να αυξάνονται εξαιτίας της άδικης φορολογίας, του ενεργειακού βάρους και της συνεχόμενης αύξησης του δείκτη τιμών λόγω της ακρίβειας. Χρειάζεται η αμέριστη στήριξη της Πολιτείας και της Περιφέρειας ώστε να ανακοπεί αυτή η κατάσταση και να επιστρέψουμε στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Η «Νέα Πελοπόννησος» μπορεί να δεσμευθεί ότι από 1/1/2024, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι δίπλα στον τοπικό επιχειρηματία, δίπλα στον βιοπαλαιστή που αγωνίζεται, δίπλα σε όσους επιχειρούν με πείσμα απέναντι σε αντίξοες συνθήκες. Θα είμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια με όλα μας τα όπλα. Δεν λέμε «εύκολα λόγια», ούτε «χαϊδεύουμε αυτιά». Μιλάμε με το έργο μας κατά τα έτη 2010 – 2019 και θα το αποδείξουμε ξανά και την επόμενη πενταετία.

*** Η σειρά των απαντήσεων είναι αλφαβητική, με βάση το επίθετο του κάθε υποψήφιου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Φραντζή 6 Όροφος 2 ,Καλαμάτα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ: 2721.407040 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00 )

EMAIL ADDRESS: info@messinia-sem.gr

Messinia Forum

× Progressive Web App | Add to Homescreen

To install this Web App in your iPhone/iPad press icon. Progressive Web App | Share Button And then Add to Home Screen.

× Install Web App
Mobile Phone
Offline - No Internet Connection