Ανακοινώσεις Συλλόγου - Ημερίδες

Μεγάλη Απώλεια για το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας.

Μεγάλη Απώλεια για το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας.

Το ΔΣ και τα μέλη του ΣΕΜ εκφράζουν την θλίψη τους για τον πρόωρο χαμό του συναδέλφου μας και μέλους του ΔΣ Ηλία Κούβελα του Βασιλείου .

Ο Ηλίας συνεισέφερε σημαντικά με τις γνώσεις του, τις ιδέες του, και την προσωπικότητα του, για την δημιουργία του ΣΕΜ.

Αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι που ήταν ένας  από τους  πρωτεργάτες και οραματιστές αυτού του  εγχειρήματος ενώ παράλληλα νιώθουμε πλέον φτωχότεροι με την απώλεια του.

Το ΔΣ θα αποφασίσει προσεχώς για την αρμόζουσα αφιέρωση στη μνήμη του αγαπητού ‘Λιάκου’ η οποία θα είναι ταιριαστή με το κοινό όραμα που είχαμε.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του κ τους οικείους του.

KALAMATA STREET POLE VAULT

KALAMATA STREET POLE VAULT

Ο ΓΣ ΑΚΡΙΤΑΣ με την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ (ΕΑΣ Πελοποννήσου) και τη συνδιοργάνωση του Δήμου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, διοργανώνει ένα από τους μεγαλύτερους αθλητικούς αγώνες που έχουν γίνει στην Πελοπόννησο, μια λαμπρή εκδήλωση που θα αποτελέσει το γεγονός της χρονιάς για την Καλαμάτα. Η καινοτομία του αγώνα είναι ότι θα υλοποιείται σε υπαίθριο χώρο, την καλαίσθητη και ευρύχωρη κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, προσφέροντας την ευκαιρία σε χιλιάδες κόσμο να παρακολουθήσει ζωντανά ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Ο πρόεδρος του ΓΣ Ακρίτας 2016 κ. Πέτρος Παπαδόπουλος τονίζει: ” Είναι η πρώτη φορά που Αγώνας Άλματος επί Κοντώ εκτός σταδίου, πραγματοποιείται σε περιφερειακή πόλη και ο σκοπός μας είναι να καθιερωθεί ως διεθνές τουρνουά.” Το πρόγραμμα της διοργάνωσης αρχίζει στις 10.00 με Αγώνα Παιδιών μέχρι τις 14.00, συνεχίζεται στις 17.00 με Αγώνα Γυναικών και ολοκληρώνεται με Αγώνα Ανδρών μέχρι τις 23.00.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Η διοργάνωση αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών για να παρακολουθήσουν αυτό το μοναδικό θέαμα, γεγονός που δίδει άμεσα οικονομικά οφέλη προς την τοπική αγορά. Οι χορηγοί, υποστηρικτές και συνδιοργανωτές έχουν όφελος από την προβολή σε ΜΜΕ, αθλητικό τύπο και social media. Ο αγώνας προσφέρει έμμεσα οφέλη από την προσέλκυση τουριστών στο επόμενο χρονικό διάστημα, μιας και θα έχουν παρακολουθήσει τις εικόνες της πόλης μέσα από το πλάνο επικοινωνίας της διοργάνωσης.

Το KALAMATA STREET POLE VAULT ισχυροποιεί την Μεσσηνία ως ένα ανταγωνιστικό προορισμό αθλητικού προπονητικού τουρισμού και δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής. Η διοργάνωση επιφέρει την ενθάρρυνση της αθλητικής δραστηριότητας και την αναμενόμενη στροφή τμήματος της νεολαίας προς τον αθλητισμό, γεγονός που συνθέτει την κοινωνική παράμετρο του όλου θέματος Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ο Γυμναστικός Σύλλογος ΑΚΡΙΤΑΣ δημιουργήθηκε το 2016 με στόχο την εκγύμναση και υγεία παιδιών μέσω εξειδικευμένων προπονητικών προγραμμάτων και τη συμμετοχή τους σε διασυλλογικούς & πανελλήνιους αγώνες. Βασική επιδίωξη του συλλόγου είναι να καλλιεργήσει τα παιδιά μέσα από τον αθλητισμό και το σύστημα αξιών του ευ αγωνίζεσθε.

Εκτός από τις Ακαδημίες Στίβου, ο σύλλογος διοργανώνει αγώνες, καλοκαιρινά καμπ, δράσεις εθελοντικές κοινωνικής ευθύνης, ημερίδες για την ανάδειξη της Μεσσηνίας σε προορισμό αθλητικού προπονητικού τουρισμού. Ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ συνεχίζει να επενδύει στον κλασικό αθλητισμό και σύντομα θα μπορεί να είναι υπερήφανος διότι θα έχει το δικό του Κέντρο Ρίψεων, όπου θα πραγματοποιούνται προπονήσεις & αγώνες στα αγωνίσματα: ακόντιο, σφύρα, σφαίρα, δισκοβολία.

Τα 9 κύρια είδη του κρασιού

Τα 9 κύρια είδη του κρασιού

Υπάρχουν αρκετά είδη κρασιού, κυριότερα εκ των οποίων είναι τα 9 παρακάτω:

1. Αφρώδης Οίνος

Ο αφρώδης οίνος εμφανίστηκε πρώτη φορά στην περιοχή Champagne της Γαλλίας, στην οποία οφείλει και το όνομα του.
Οι αφρώδεις οίνοι είναι από τα πιο προκλητικά κρασιά από τεχνικής άποψης, με εξαιρετικό γευστικό ενδιαφέρον.

Τι να δοκιμάσεις:
Ο καλός αφρώδης οίνος είναι ακριβός, όμως υπάρχουν ενδιαφέρουσες και φθηνές επιλογές, όπως τα κρασιά Prosecco

2. Ελαφρού σώματος λευκός οίνος

Αυτό είναι το είδος με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το ελαφρού σώματος λευκό κρασί είναι εύκολο να το πιει κανείς και συνδυάζεται με αρκετά φαγητά, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «η μπύρα των κρασιών»!

Τι να δοκιμάσεις:
Κρασιά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι το Pinot Gris (ή Pinot Grigio) και το Sauvignon Blanc, υπάρχουν όμως και λιγότερο γνωστές ποικιλίες, όπως τα Grüner
Veltliner, Τα καλύτερα κρασιά αυτού του είδους παράγονται από ποικιλίες που φύονται σε δροσερά κλίματα.

3. Πλήρους σώματος λευκός οίνος

Αυτό το είδους κρασιού είναι ιδανικό για όσους αγαπούν το κόκκινο κρασί, λόγω της απαλής τους γεύσης με την διακριτική κρεμώδη υφή.
Η διαφορά με τα ελαφρού σώματος κρασιά είναι η τεχνική οινοποίησης που περιλαμβάνει τη χρήση βαρελιών δρυός, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε κάποια
whiskeys.

Τι να δοκιμάσεις:
Η πιο κλασσική επιλογή είναι το Chardonnay, ΑΣΥΡΤΡΙΚΟ κ.α και ειδικότερα αυτό που προέρχεται από θερμότερα κλίματα,
Ακόμη μια ενδιαφέρουσα ποικιλία είναι το Viognier.

4. Αρωματικός (γλυκύς) λευκός οίνος

Τα αρωματικά σταφύλια είναι από τις πιο παλιές ποικιλίες στον κόσμο.
Μάλιστα, το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας (ελληνική ποικιλία) ήταν το αγαπημένο της βασίλισσας Κλεοπάτρας.
Αυτά τα κρασιά έχουν εκρηκτικά αρώματα, τα οποία φτάνουν από το ποτήρι κατευεθίαν στη μύτη.
Μπορεί να είναι ξηρά ή γλυκά, αλλά τις περισσότερες φορές τα αρώματα το κάνουν να είναι γλυκό.

Τι να δοκιμάσεις:
Υπάρχουν πολλών ειδών αρωματικά λευκά κρασιά και μάλιστα είναι εξαιρετικά οικονομικά.
Μερικά παραδείγματα που προτείνουμε είναι τα Μαλαγουζια Moscato d’Asti, Gewürztraminer, Torrontés (εξαιρετικό αν σου αρέσουν τα πιο ξηρά κρασιά) και το Riesling.

5. Ροζέ οίνος

Το Rosé είναι πραγματικά το κρασί του οινοποιού, γιατί φτιάχνεται «ποτίζοντας» ένα κρασί για λίγο καιρό με τη φλούδα κόκκινων σταφυλιών.
Τα ροζέ κρασιά πρωτοεμφανίστηκαν στα τέλη του 1700 όταν τα γαλλικά κρασιά που εισήχθησαν στην Αγγλία ονομάστηκαν “Claret” , για να περιγράψουν το απαλό
κόκκινο χρώμα τους.
Σήμερα, μπορείς να βρεις ροζέ κρασιά όλων των ειδών (γλυκά ή ξηρά) από πολλά διαφορετικά σταφύλια, από το SYRAH, Cabernet Sauvignon έως το Zinfandel (γνωστό συνήθως ως λευκό Zinfandel)

Τι να δοκιμάσεις:
Αντί για τη γλυκιά έκδοση, δοκιμάστε ένα πιο ξηρό στυλ ροζέ κρασιού, για να δοκιμάσεις τις λεπτές και κομψές γεύσεις του.
Μερικές από τις πιο κλασικές εκδόσεις ξηρού ροζέ προέρχονται από τη Νότια Γαλλία, από τις περιοχές της Προβηγκίας και την Pays d’Oc.
Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των κρασιών περιλαμβάνουν τα Grenache, Syrah, και Mourvèdre – που είναι όλες ποικιλίες κόκκινου κρασιού!

6. Ελαφρού σώματος ερυθρός οίνος

Τα ελαφρού σώματος κόκκινα κρασιά είναι συνήθως ανοιχτόχρωμα (μπορείς να δεις μέσα από το ποτήρι) και έχουν πολύ ελαφριά τανίνη.
Παρακάτω θα μάθεις τι ακριβώς είναι οι τανίνες και γιατί είναι σημαντικές

Τι να δοκιμάσεις:
Το κλασικό ελαφρύ κόκκινο κρασί που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι το Pinot Noir, αλλά, εκτός αυτού, το Gamay Noir είναι ακόμη ένα υπέροχο κρασί που μπορείς να δοκιμάσεις σε αυτή την κατηγορία.

7. Μέτριου σώματος ερυθρός οίνος

Τα μεσαία κόκκινα κρασιά χαρακτηρίζονται ως «κρασιά για το φαγητό».
Προσφέρουν ποικιλία γεύσεων με ισορροπία οξύτητας που τα κάνει να ταιριάζουν με μια μεγάλη ποικιλία φαγητών (από σαλάτες έως λαζάνια με τυρί). Αυτά είναι τα
τέλεια κρασιά για καθημερινή κατανάλωση.

Τι να δοκιμάσεις:
Οι πιο γνωστές ποικιλίες αυτού του είδους είναι τα Grenache, Sangiovese, Merlot, Cabernet Franc

8. Γεμάτου σώματος ερυθρός οίνος

Τα γεμάτου σώματος κόκκινα κρασιά έχουν πιο σκούρο χρώμα και περισσότερες τανίνες σε σχέση με τα άλλα κόκκινα κρασιά.
Μάλιστα, οι τανίνες στο κόκκινο κρασί συνδέονται με τις πρωτεΐνες στο σάλιο μας, γι αυτό και το συγκεκριμένο είδος συνδυάζεται τόσο υπέροχα με μια ζουμερή, λιπαρή
μπριζόλα, όπως το ribeye.
Τα πλήρους σώματος κόκκινα κρασιά είναι επίσης αρκετά ευχάριστα και διακρίνονται από μόνα τους ως cocktail wines.

Τι να δοκιμάσεις:
Η συγκεκριμένη ποικιλία περιλαμβάνει τα Syrah/Shiraz, Cabernet Sauvignon, Malbec. Τα παραπάνω αποτελούν τέλεια παραδείγματα για το πόσο τολμηρό μπορεί να είναι
ένα κρασί.

9. Κρασί επιδόρπιο

Στα μέσα έως τα τέλη του 1800, τα γλυκά κρασιά ήταν πιο δημοφιλή από τα ξηρά
κρασιά.

Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο δημοφιλή κρασιά στον κόσμο, από το Sauternes στο Μπορντό έως το Essencia από την Ουγγαρία, είναι πηχτά όσο το
σιρόπι σφενδάμου.
Τα επιδόρπια κρασιά σήμερα κυμαίνονται από ξηρά έως γλυκά και είναι τολμηρά και πολύ έντονα αρωματικά κρασιά.

Τι να δοκιμάσεις:
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επιδορπίων κρασιών, για να δοκιμάσεις, ωστόσο θα μπορούσες να ξεκινήσεις με ένα Port ή με ένα κρασί σε στιλ Sauternais (ένα λευκό κρασί αργής συγκομιδής), για να αποκτήσεις μια εικόνα του τι προσφέρουν τα επιδόρπια κρασιά.

Τι είναι το «σώμα» του κρασιού;
Οι παραπάνω κατηγορίες κρασιού χωρίζονται ανάλογα με το «σώμα» τους.

Τι είναι όμως το σώμα;
Το σώμα του κρασιού αφορά στην αίσθηση που αυτό αφήνει στο στόμα μας.
Ο κυριότερος παράγοντας που καθορίζει το σώμα του κρασιού είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Γενικά:
– Περιεκτικότητα κάτω από 12,5% δείχνει ελαφρύ σώμα.
– Περιεκτικότητα μεταξύ 12,5-13,5% είναι μέτριου σώματος.
– Μεγαλύτερη του 13,5% εχει γεμάτο σώμα.

Τι είναι οι τανίνες και γιατί παίζουν ρόλο;
Οι τανίνες είναι μια φυσική ουσία η οποία συναντάται στα σταφύλια (και άλλα φρούτα) και δίνουν μια ξηρή αίσθηση στο στόμα.
Οι τανίνες καταλήγουν στο κρασί όταν ο φλοιός των σταφυλιών ζυμώνεται μαζί με το χυμό τους και δίνουν στο κρασί το χρώμα του.
Τα ροζέ και λευκά κρασιά έχουν λίγες τανίνες, ενώ τα κόκκινα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα.

Πώς περιγράφεις ένα κρασί

Για να περιγράψεις ένα κρασί πρέπει να επιστρατεύσεις όλες τις αισθήσεις σου.
Ας δούμε βήμα προς βήμα τι μπορείς να παρατηρήσεις:

1. Όραση

Κρατάς το ποτήρι υπό γωνία 45 μοιρών.
Ένα διαυγές κρασί είναι ποιοτικό.
Τα παλαιωμένα κόκκινα είναι πιο σκουρόχρωμα, ακόμη και ανοιχτά καφέ, ενώ τα λευκά παρουσιάζουν ανταύγειες πράσινου χρώματος.

2. Όσφρηση

Περιστρέφεις το ποτήρι με σκοπό να απελευθερωθούν τα αρώματα του κρασιού.
Κατόπιν, το μυρίζεις, για να δεις αν έχδει ευχάριστη οσμή.
Αν παρατηρήσεις οσμή μούχλας ή φελλού, τότε το κρασί δεν είναι ποιοτικό.
Στη συνέχεια μυρίζεις το κρασί προσεκτικά και προσπαθείς να εντοπίσεις τις μυρωδιές, που μπορεί να έχουν μεγάλη γκάμα, όπως βότανα, άνθη, φρούτα κλπ.

3. Γεύση

Η μυρωδιά του κρασιού σου δίνει μια πρώτη ιδέα του τι να περιμένεις από τη γεύση
του.
Δεν μένει παρά να επιβεβαιώσεις τις οσμές που μύρισες.
Μπορεί να παρατηρήσεις γεύση φρούτων (εσπεριδοειδή, κόκκινα φρούτα κλπ),
οξύτητα, γεμάτο σώμα και τανίνες (στα κόκκινα κρασιά).
Μπορεί ακόμη να παρατηρήσεις γεύσεις που διαταράσσουν την ισορροπία του κρασιού, όπως γεύση από το βαρέλι.
Τέλος, το χρονικό διάστημα που αυτές οι γεύσεις μένουν στο στόμα μας (η επίγευση) είναι σημαντικό.
Όσο μεγαλύτερη είναι η επίγευση, τόσο ποιοτικότερο το κρασί.

Κρασί και φαγητό

Ο συνδυασμός κρασιού-φαγητού εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

Χρώμα: Το λευκό κρασί συνδυάζεται καλύτερα με το λευκό κρέας τις λευκές σάλτσες και το ψάρι. Το κόκκινο κρασί ταιριάζει με το κόκκινο κρέας και τις σκούρες σάλτσες.

Άρωμα: Τα παρεμφερή αρώματα ταιριάζουν καλύτερα. Ένα κρασί με φρουτώδες άρωμα θα συνδυαστεί καλύτερα με φαγητά που περιέχουν φρούτα.
Αντίστοιχα, ένα κρασί με καπνιστό άρωμα, θα ταιριάξει με ψάρι και καπνιστά τυριά.

Γεύση: Τα κρασιά με μεγάλη οξύτητα συνδυάζονται με λιπαρά φαγητά. Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με γλυκά φαγητά ή με επιδόρπια.

Τα 5 Χαρακτηριστικά του κρασιού

Τα 5 Χαρακτηριστικά του κρασιού

Τα 5 χαρακτηριστικά του κρασιού
Βασικά χαρακτηριστικά του κρασιού, το οποίο θα σας βοηθήσει να εξασκήσετε τον
ουρανίσκο σας και να βρείτε τις αγαπημένες σας ποικιλίες. Ο καλύτερος τρόπος
κατανόησης του γούστου σας είναι η ταξινόμηση των κρασιών με βάση τα
χαρακτηριστικά τους και η μετέπειτα επιλογή σας με βάση αυτήν την ταξινόμηση.

  1. Επίπεδα Ξηρότητας
    Η ανθρώπινη αντίληψη για τη γλυκύτητα ξεκινά από την άκρη της γλώσσας μας.
    Συχνά, η πρώτη εντύπωση που αποκτούμε από τη γεύση ενός κρασιού είναι το πόσο
    γλυκό είναι.
     Η αίσθηση μυρμηγκιάσματος στην άκρη της γλώσσας είναι δείκτης
    γλυκύτητας.
     Μια ήπια, λιπαρή αίσθηση στην μέση της γλώσσας που παραμένει.
     Συχνά μπερδεύουμε ένα εξαιρετικά ξηρό κρασί με ένα κρασί με υψηλά
    επίπεδα ταννίνης.
  2. Οξύτητα
    Η οξύτητα στα τρόφιμα και τα ποτά είναι πικάντικη και ζωηρή. Η οξύτητα στην
    γεύση συχνά συγχέεται με την αίσθηση ότι κάτι έχει περισσότερο αλκοόλ. Είναι
    σύνηθες για τους οίνους που παράγονται κατά τη διάρκεια ψυχρότερου κλίματος να
    έχουν περισσότερη οξύτητα.
     Αίσθηση μυρμηγκιάσματος που επικεντρώνεται στο μπροστινό μέρος καθώς
    και στα πλαινά της γλώσσας.
     Αν τρίψετε τη γλώσσα στον ουρανίσκο σας, θα έχετε ως αποτέλεσμα μια
    “τραχιά” αίσθηση .
     Θα αισθανθείτε το στόμα σας υγρό, όπως όταν δαγκώνετε ένα μήλο.
    3.  Ταννίνη:
    Η ταννίνη συχνά συγχέεται με το επίπεδο ξηρότητας ενός κρασιού επειδή “στεγνώνει
    το στόμα. Αλλά τι είναι ουσιαστικά η ταννίνη; Η ταννίνη στο κρασί είναι η παρουσία
    φαινολικών ενώσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την πικρή γεύση. Η ταννίνη
    συμβάλλει στην ισορροπία, την πολυπλοκότητα και τη δομή του κρασιού και το κάνει
    να διαρκεί περισσότερο.
     Η γεύση του πικρίζει στο μπροστινό τμήμα του στόματος και στα πλαινά της
    γλώσσας.
     Η γλώσσα στεγνώνει.
     Μόλις καταπιείτε, θα αισθανθείτε μια παρατεταμένη ξηρή / πικρή αίσθηση
    στο στόμα.
  3. Φρούτα στο κρασί:

Τα κρασιά συχνά χαρακτηρίζονται από τις κύριες γεύσεις φρούτων τους. Η δοκιμή
για τις γεύσεις φρούτων σε ένα κρασί μπορεί να σας βοηθήσει να ορίσετε καλύτερα
τις προτιμήσεις σας. Για παράδειγμα, τα κρασιά που φέρουν νότες φράουλας οδηγούν
σε ένα πολύ διαφορετικό σύνολο ποικιλιών κρασιών από τα κρασιά που έχουν γεύση
σαν αυτή του βατόμουρου. Επιπλέον, το επίπεδο φρεσκάδας σε ένα κρασί δίνει
πληροφορίες σχετικά με τον τόπο παραγωγής του.
 Κόκκινο κρασί: Κόκκινα φρούτα, όπως σμέουρα ή σκούρα φρούτα όπως
βατόμουρο και μύρτιλο;
 Λευκό κρασί: Λεμόνι και λάιμ ή ροδάκινο και κίτρινο μήλο;
 Μπορείτε να ονομάσετε 3 διαφορετικά φρούτα εύκολα;
 Μήπως είναι δύσκολο να διαλέξετε μια γεύση φρούτων;
 Μήπως ένα κρασί σας δίνει εντονότερες εντυπώσεις από άλλες γεύσεις όπως
γρασίδι, πιπέρι, μαύρο πιπέρι, ελιά ή κρέας;

  1. Το Σώμα του Κρασιού
    Έχετε διάθεση για ένα ελαφρύ, μεσαίο ή πλούσιο κρασί; Το σώμα του κρασιού είναι
    το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων – από την ποικιλία του κρασιού, τη σοδειά, την
    περιεκτικότητα σε αλκοόλ καθώς και τον τρόπο παραγωγής του. Το σώμα είναι ένα
    στιγμιότυπο της συνολικής εντύπωσης ενός κρασιού. Μπορείτε να βελτιώσετε τις
    ικανότητές σας δίνοντας προσοχή στο πού και πότε είναι παρόν.
     Πώς συγκρίνεται το κρασί με άλλα κρασιά που δοκιμάσατε;
     Πόσο διαρκεί η γεύση στο στόμα σου μετά την κατάποση;
     Είναι το κρασί γεμάτο μπροστά, αλλά στη συνέχεια πέφτει στο φινίρισμα;
΄Ενας θησαυρός στο πιάτο μας

΄Ενας θησαυρός στο πιάτο μας

  Η σημερινή εποχή έχει επιβάλλει ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, όπως η μεσογειακή διατροφή. ΄Άφθονοι συνδυασμοί με σύγχρονες τεχνικές, μας δίνουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό πολλοί επαγγελματίες από τον κλάδο της εστίασης και των ξενοδοχείων έχουν στραφεί στην μεσογειακή διατροφή και ακόμη περισσότερο στα τοπικά προϊόντα.

    Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει στην βάση της, την κατανάλωση ελαιόλαδου, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς. Αμέσως μετά, ακολουθούν ψάρια, πουλερικά και αυγά. Τέλος στην κορυφή της βρίσκουμε το κρέας.

   Το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας που είναι το πρωινό περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία της μεσογειακής πυραμίδας.

    Πολλοί επαγγελματίες του κλάδου στρέφονται σε προϊόντα και συνταγές του τόπου τους, προσφέροντας στους φιλοξενούμενους όλα αυτά τα εδέσματα του κάθε τόπου. Παράλληλα ενισχύουν την τοπική αγορά και την οικονομία της. Οι φιλοξενούμενοι σέβονται αυτή την προσπάθεια και οι στατιστικές δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι μυούνται σε αυτή τη διατροφική συνήθεια και επιβραβεύουν την κάθε προσπάθεια.

     Ένα πιάτο μεσσηνιακό, παρασκευασμένο με τοπικά προϊόντα, είναι το παραδοσιακό τυρί ‘’ταλαγάνι’’  ,ψημένο στη σχάρα , με επικάλυψη από μαρμελάδα σύκο και λαλάγγια ,απολαμβάνεται κυρίως ως ορεκτικό από τους φιλοξενούμενους.

    Σαν επαγγελματίες του κλάδου, είμαστε πολλοί χαρούμενοι που όλο και περισσότεροι νέοι και παιδιά στρέφονται στην μεσογειακή διατροφή.

ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΣΕΦ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ο καφές στη Παλιά Καλαμάτα

Ο καφές στη Παλιά Καλαμάτα

Go On – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΦΕΣ: Τα παλιά καφενεία της Καλαμάτας

 

Go On – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΦΕΣ: Τα παλιά καφενεία της Καλαμάτας

Go On - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΦΕΣ: Τα παλιά καφενεία της Καλαμάτας

Μια αναδρομή στο παρελθόν με αφορμή το αφιέρωμα καφέ στο νέο τεύχος του Go On, γνωρίζοντας τα παλιά καφενεία της Καλαμάτας και τα στέκια των Καλαματιανών.

Ο καφές στην Καλαμάτα, από τον 19ο αιώνα ακόμη, ήταν μια συνήθεια απόλυτα συνυφασμένη με την κοινωνική ζωή. Γλαφυρά στιγμιότυπα από τη δραστηριότητα εκείνων των εποχών συναντάμε στην έκδοση των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μεσσηνίας «Καλαμάτα 1830-1940. Οδοιπορικό σε δρόμους και πλατείες της πόλης», που έχουν επιμεληθεί οι Αναστασία Μηλίτση Νίκα και Χριστίνα Θεοφιλοπούλου – Στεφανούρη.

Αριστοκρατική περιποίηση

«Το αριστοκρατικόν και διακρινόμενον διά την περιποίησιν και καθαριότητα εν τη Άνω Πλατεία καφενείον του κ. Κωνσταντίνου Κατσουλάκου, ανακαινισθέν τελείως και επί το ευρωπαϊκώτερον, ήνοιξεν εις πάντας τας πύλας του. Δεν θεωρούμεν περιττόν να προσθέσωμεν ότι το νέον καφενείον εκόμισεν καινουργή όλως εξ Αθηνών έπιπλα, καθρέπτας και όλα τα είδη των σερβίτσων. Φωτίζεται απλέτως δι’ ηλεκτρικού και εκόσμησε τους τοίχους δι’ υδατογραφιών εξόχων και αντασμογορικών».

Εφ. “Φως”, 18-8-1905 (Άνω Πλατεία ονομαζόταν η περιοχή των Παπλωματάδικων και η οδός Υπαπαντής) 

ΓΑΚ_ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ_αρχείο Ν Νικολόπουλου_Παραλία

Τα λαϊκά στρώματα και η αστική τάξη

Στην «Κάτω Πλατεία του περιπάτου» (Πλατεία 23ης Μαρτίου): «Παράλληλα, εδώ ήταν συγκεντρωμένα αρκετά στέκια των Καλαματιανών. Για παράδειγμα, στα καφενεία των αδελφών Μπογάκου, Δημάκη, Πιτσιλή (δεκαετία 1890) κ.α. σύχναζαν τα λαϊκότερα στρώματα της πόλης. Πολλά καφενεία, μάλιστα, λειτουργούσαν περιστασιακά και ως θέατρα ή καφωδεία (καφε σαντάν). Αντίθετα, η εκκολαπτόμενη αστική τάξη της Καλαμάτας σύχναζε στις επωνομαζόμενες «λέσχες», όπως ο Δημακόπουλος και ο Δαφνών, που ιδρύθηκαν το 1867 και το 1880 αντίστοιχα. Οι εύποροι Καλαματιανοί πλήρωναν μηνιαία συνδρομή για να έχουν δικαίωμα εισόδου. Εδώ, εκτός από το ότι απολάμβαναν τον καφέ τους, διάβαζαν την εφημερίδα τους, έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια (ντάμα, τάβλι, σκάκι), μπιλιάρδο (σφαιριστήριο) ή «χαρτοπαίγνιο» σε ξεχωριστή συνήθως αίθουσα, παρακολουθούσαν επιστημονικές διαλέξεις, ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις και λογής άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις».

ΓΑΚ_ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ_αρχείο Ν Νικολόπουλου_ΚΙΣΚΙΛΑ_Παραλία

ΓΑΚ_ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ_αρχείο Ν Νικολόπουλου_ΚΙΣΚΙΛΑ_Παραλία

Ο καϊμακλής του Τζανή

Πλατεία Τζανή (Κεντρική Πλατεία ή Βασιλέως Γεωργίου Β΄): «Γνωστή με αυτό το όνομα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το 1940, σε ανάμνηση του καϊμακλή καφέ που παρασκεύαζε στο καφενείο του ένας συμπαθής επαγγελματίας ονόματι Τζανής Καραμπίνης. Η θέση αυτού του καφενείου τοποθετείται στα δυτικά της οδού Αριστομένους, απέναντι από τη στοά Βαρβουτσή». Το καφενείο του Τζανή Καραμπίνη υπήρξε δημοφιλές στέκι των Καλαματιανών.

ΓΑΚ_ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ_αρχείο Ν Νικολόπουλου_ΑΙΓΛΗ_1928

*Τις φωτογραφίες ανακαλύψαμε στη συλλογή των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μεσσηνίας, με την πολύτιμη βοήθεια της διευθύντριάς τους Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα.

Ρεπορτάζ Μαρία Νίκα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Φραντζή 6 Όροφος 2 ,Καλαμάτα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ: 2721.407040 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00 )

EMAIL ADDRESS: info@messinia-sem.gr

Messinia Forum

× Progressive Web App | Add to Homescreen

To install this Web App in your iPhone/iPad press icon. Progressive Web App | Share Button And then Add to Home Screen.

× Install Web App
Mobile Phone
Offline - No Internet Connection