Υπάρχουν αρκετά είδη κρασιού, κυριότερα εκ των οποίων είναι τα 9 παρακάτω:
1. Αφρώδης Οίνος
Ο αφρώδης οίνος εμφανίστηκε πρώτη φορά στην περιοχή Champagne της Γαλλίας, στην οποία οφείλει και το όνομα του.
Οι αφρώδεις οίνοι είναι από τα πιο προκλητικά κρασιά από τεχνικής άποψης, με εξαιρετικό γευστικό ενδιαφέρον.
Τι να δοκιμάσεις:
Ο καλός αφρώδης οίνος είναι ακριβός, όμως υπάρχουν ενδιαφέρουσες και φθηνές επιλογές, όπως τα κρασιά Prosecco
2. Ελαφρού σώματος λευκός οίνος
Αυτό είναι το είδος με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το ελαφρού σώματος λευκό κρασί είναι εύκολο να το πιει κανείς και συνδυάζεται με αρκετά φαγητά, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «η μπύρα των κρασιών»!
Τι να δοκιμάσεις:
Κρασιά που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι το Pinot Gris (ή Pinot Grigio) και το Sauvignon Blanc, υπάρχουν όμως και λιγότερο γνωστές ποικιλίες, όπως τα Grüner
Veltliner, Τα καλύτερα κρασιά αυτού του είδους παράγονται από ποικιλίες που φύονται σε δροσερά κλίματα.
3. Πλήρους σώματος λευκός οίνος
Αυτό το είδους κρασιού είναι ιδανικό για όσους αγαπούν το κόκκινο κρασί, λόγω της απαλής τους γεύσης με την διακριτική κρεμώδη υφή.
Η διαφορά με τα ελαφρού σώματος κρασιά είναι η τεχνική οινοποίησης που περιλαμβάνει τη χρήση βαρελιών δρυός, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε κάποια
whiskeys.
Τι να δοκιμάσεις:
Η πιο κλασσική επιλογή είναι το Chardonnay, ΑΣΥΡΤΡΙΚΟ κ.α και ειδικότερα αυτό που προέρχεται από θερμότερα κλίματα,
Ακόμη μια ενδιαφέρουσα ποικιλία είναι το Viognier.
4. Αρωματικός (γλυκύς) λευκός οίνος
Τα αρωματικά σταφύλια είναι από τις πιο παλιές ποικιλίες στον κόσμο.
Μάλιστα, το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας (ελληνική ποικιλία) ήταν το αγαπημένο της βασίλισσας Κλεοπάτρας.
Αυτά τα κρασιά έχουν εκρηκτικά αρώματα, τα οποία φτάνουν από το ποτήρι κατευεθίαν στη μύτη.
Μπορεί να είναι ξηρά ή γλυκά, αλλά τις περισσότερες φορές τα αρώματα το κάνουν να είναι γλυκό.
Τι να δοκιμάσεις:
Υπάρχουν πολλών ειδών αρωματικά λευκά κρασιά και μάλιστα είναι εξαιρετικά οικονομικά.
Μερικά παραδείγματα που προτείνουμε είναι τα Μαλαγουζια Moscato d’Asti, Gewürztraminer, Torrontés (εξαιρετικό αν σου αρέσουν τα πιο ξηρά κρασιά) και το Riesling.
5. Ροζέ οίνος
Το Rosé είναι πραγματικά το κρασί του οινοποιού, γιατί φτιάχνεται «ποτίζοντας» ένα κρασί για λίγο καιρό με τη φλούδα κόκκινων σταφυλιών.
Τα ροζέ κρασιά πρωτοεμφανίστηκαν στα τέλη του 1700 όταν τα γαλλικά κρασιά που εισήχθησαν στην Αγγλία ονομάστηκαν “Claret” , για να περιγράψουν το απαλό
κόκκινο χρώμα τους.
Σήμερα, μπορείς να βρεις ροζέ κρασιά όλων των ειδών (γλυκά ή ξηρά) από πολλά διαφορετικά σταφύλια, από το SYRAH, Cabernet Sauvignon έως το Zinfandel (γνωστό συνήθως ως λευκό Zinfandel)
Τι να δοκιμάσεις:
Αντί για τη γλυκιά έκδοση, δοκιμάστε ένα πιο ξηρό στυλ ροζέ κρασιού, για να δοκιμάσεις τις λεπτές και κομψές γεύσεις του.
Μερικές από τις πιο κλασικές εκδόσεις ξηρού ροζέ προέρχονται από τη Νότια Γαλλία, από τις περιοχές της Προβηγκίας και την Pays d’Oc.
Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των κρασιών περιλαμβάνουν τα Grenache, Syrah, και Mourvèdre – που είναι όλες ποικιλίες κόκκινου κρασιού!
6. Ελαφρού σώματος ερυθρός οίνος
Τα ελαφρού σώματος κόκκινα κρασιά είναι συνήθως ανοιχτόχρωμα (μπορείς να δεις μέσα από το ποτήρι) και έχουν πολύ ελαφριά τανίνη.
Παρακάτω θα μάθεις τι ακριβώς είναι οι τανίνες και γιατί είναι σημαντικές
Τι να δοκιμάσεις:
Το κλασικό ελαφρύ κόκκινο κρασί που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι το Pinot Noir, αλλά, εκτός αυτού, το Gamay Noir είναι ακόμη ένα υπέροχο κρασί που μπορείς να δοκιμάσεις σε αυτή την κατηγορία.
7. Μέτριου σώματος ερυθρός οίνος
Τα μεσαία κόκκινα κρασιά χαρακτηρίζονται ως «κρασιά για το φαγητό».
Προσφέρουν ποικιλία γεύσεων με ισορροπία οξύτητας που τα κάνει να ταιριάζουν με μια μεγάλη ποικιλία φαγητών (από σαλάτες έως λαζάνια με τυρί). Αυτά είναι τα
τέλεια κρασιά για καθημερινή κατανάλωση.
Τι να δοκιμάσεις:
Οι πιο γνωστές ποικιλίες αυτού του είδους είναι τα Grenache, Sangiovese, Merlot, Cabernet Franc
8. Γεμάτου σώματος ερυθρός οίνος
Τα γεμάτου σώματος κόκκινα κρασιά έχουν πιο σκούρο χρώμα και περισσότερες τανίνες σε σχέση με τα άλλα κόκκινα κρασιά.
Μάλιστα, οι τανίνες στο κόκκινο κρασί συνδέονται με τις πρωτεΐνες στο σάλιο μας, γι αυτό και το συγκεκριμένο είδος συνδυάζεται τόσο υπέροχα με μια ζουμερή, λιπαρή
μπριζόλα, όπως το ribeye.
Τα πλήρους σώματος κόκκινα κρασιά είναι επίσης αρκετά ευχάριστα και διακρίνονται από μόνα τους ως cocktail wines.
Τι να δοκιμάσεις:
Η συγκεκριμένη ποικιλία περιλαμβάνει τα Syrah/Shiraz, Cabernet Sauvignon, Malbec. Τα παραπάνω αποτελούν τέλεια παραδείγματα για το πόσο τολμηρό μπορεί να είναι
ένα κρασί.
9. Κρασί επιδόρπιο
Στα μέσα έως τα τέλη του 1800, τα γλυκά κρασιά ήταν πιο δημοφιλή από τα ξηρά
κρασιά.
Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο δημοφιλή κρασιά στον κόσμο, από το Sauternes στο Μπορντό έως το Essencia από την Ουγγαρία, είναι πηχτά όσο το
σιρόπι σφενδάμου.
Τα επιδόρπια κρασιά σήμερα κυμαίνονται από ξηρά έως γλυκά και είναι τολμηρά και πολύ έντονα αρωματικά κρασιά.
Τι να δοκιμάσεις:
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επιδορπίων κρασιών, για να δοκιμάσεις, ωστόσο θα μπορούσες να ξεκινήσεις με ένα Port ή με ένα κρασί σε στιλ Sauternais (ένα λευκό κρασί αργής συγκομιδής), για να αποκτήσεις μια εικόνα του τι προσφέρουν τα επιδόρπια κρασιά.
Τι είναι το «σώμα» του κρασιού;
Οι παραπάνω κατηγορίες κρασιού χωρίζονται ανάλογα με το «σώμα» τους.
Τι είναι όμως το σώμα;
Το σώμα του κρασιού αφορά στην αίσθηση που αυτό αφήνει στο στόμα μας.
Ο κυριότερος παράγοντας που καθορίζει το σώμα του κρασιού είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Γενικά:
– Περιεκτικότητα κάτω από 12,5% δείχνει ελαφρύ σώμα.
– Περιεκτικότητα μεταξύ 12,5-13,5% είναι μέτριου σώματος.
– Μεγαλύτερη του 13,5% εχει γεμάτο σώμα.
Τι είναι οι τανίνες και γιατί παίζουν ρόλο;
Οι τανίνες είναι μια φυσική ουσία η οποία συναντάται στα σταφύλια (και άλλα φρούτα) και δίνουν μια ξηρή αίσθηση στο στόμα.
Οι τανίνες καταλήγουν στο κρασί όταν ο φλοιός των σταφυλιών ζυμώνεται μαζί με το χυμό τους και δίνουν στο κρασί το χρώμα του.
Τα ροζέ και λευκά κρασιά έχουν λίγες τανίνες, ενώ τα κόκκινα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα.
Πώς περιγράφεις ένα κρασί
Για να περιγράψεις ένα κρασί πρέπει να επιστρατεύσεις όλες τις αισθήσεις σου.
Ας δούμε βήμα προς βήμα τι μπορείς να παρατηρήσεις:
1. Όραση
Κρατάς το ποτήρι υπό γωνία 45 μοιρών.
Ένα διαυγές κρασί είναι ποιοτικό.
Τα παλαιωμένα κόκκινα είναι πιο σκουρόχρωμα, ακόμη και ανοιχτά καφέ, ενώ τα λευκά παρουσιάζουν ανταύγειες πράσινου χρώματος.
2. Όσφρηση
Περιστρέφεις το ποτήρι με σκοπό να απελευθερωθούν τα αρώματα του κρασιού.
Κατόπιν, το μυρίζεις, για να δεις αν έχδει ευχάριστη οσμή.
Αν παρατηρήσεις οσμή μούχλας ή φελλού, τότε το κρασί δεν είναι ποιοτικό.
Στη συνέχεια μυρίζεις το κρασί προσεκτικά και προσπαθείς να εντοπίσεις τις μυρωδιές, που μπορεί να έχουν μεγάλη γκάμα, όπως βότανα, άνθη, φρούτα κλπ.
3. Γεύση
Η μυρωδιά του κρασιού σου δίνει μια πρώτη ιδέα του τι να περιμένεις από τη γεύση
του.
Δεν μένει παρά να επιβεβαιώσεις τις οσμές που μύρισες.
Μπορεί να παρατηρήσεις γεύση φρούτων (εσπεριδοειδή, κόκκινα φρούτα κλπ),
οξύτητα, γεμάτο σώμα και τανίνες (στα κόκκινα κρασιά).
Μπορεί ακόμη να παρατηρήσεις γεύσεις που διαταράσσουν την ισορροπία του κρασιού, όπως γεύση από το βαρέλι.
Τέλος, το χρονικό διάστημα που αυτές οι γεύσεις μένουν στο στόμα μας (η επίγευση) είναι σημαντικό.
Όσο μεγαλύτερη είναι η επίγευση, τόσο ποιοτικότερο το κρασί.
Κρασί και φαγητό
Ο συνδυασμός κρασιού-φαγητού εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:
Χρώμα: Το λευκό κρασί συνδυάζεται καλύτερα με το λευκό κρέας τις λευκές σάλτσες και το ψάρι. Το κόκκινο κρασί ταιριάζει με το κόκκινο κρέας και τις σκούρες σάλτσες.
Άρωμα: Τα παρεμφερή αρώματα ταιριάζουν καλύτερα. Ένα κρασί με φρουτώδες άρωμα θα συνδυαστεί καλύτερα με φαγητά που περιέχουν φρούτα.
Αντίστοιχα, ένα κρασί με καπνιστό άρωμα, θα ταιριάξει με ψάρι και καπνιστά τυριά.
Γεύση: Τα κρασιά με μεγάλη οξύτητα συνδυάζονται με λιπαρά φαγητά. Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με γλυκά φαγητά ή με επιδόρπια.