Άρθρα Ασφαλιστικά - Νομικά

Λουκέτα» από την 1η Δεκεμβρίου για τις ταμειακές μηχανές

Λουκέτα» από την 1η Δεκεμβρίου για τις ταμειακές μηχανές

Τσουχτερά πρόστιμα και «λουκέτα» από 48 ώρες έως και 10 ημέρες αντιμετωπίζουν από την 1η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν στη φορολογική διοίκηση τα στοιχεία που εκδίδουν από τις ταμειακές μηχανές για τις λιανικές πωλήσεις. 

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη στείλει προειδοποιητικά e-mail στις επιχειρήσεις οι οποίες αν και υπόχρεες σε χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) εντοπίστηκαν να μην έχουν διαβιβάσει στη Φορολογική Διοίκηση τα στοιχεία λιανικής με τα οποία καλούνται να συμμορφωθούν εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ημέρα της αποστολής του μηνύματος. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλονται πρόστιμα αναδρομικά από 31 Οκτωβρίου 2022.

Από την Πέμπτη, η μη διαβίβαση στοιχείων οδηγεί απευθείας στα πρόστιμα και τα λουκέτα χωρίς να έχει μεσολαβήσει προειδοποιητικό μήνυμα.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστέλλουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την έκδοση του φορολογικού στοιχείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ e-send. Ειδικά οι επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης υποχρεούνται να στέλνουν στοιχεία ανά τρίωρο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων κάθε ώρα, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ανά 24ωρο.

Τα πρόστιμα για μη διαβίβαση στοιχείων είναι τα εξής:

  • Για πράξεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, και των 500 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
  • Για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος τηρεί απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

https://www.newsbomb.gr/oikonomia

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Φραντζή 6 Όροφος 2 ,Καλαμάτα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ: 2721.407040 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00 )

EMAIL ADDRESS: info@messinia-sem.gr

Messinia Forum

× Progressive Web App | Add to Homescreen

To install this Web App in your iPhone/iPad press icon. Progressive Web App | Share Button And then Add to Home Screen.

× Install Web App
Mobile Phone
Offline - No Internet Connection