Η σημερινή εποχή έχει επιβάλλει ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, όπως η μεσογειακή διατροφή. ΄Άφθονοι συνδυασμοί με σύγχρονες τεχνικές, μας δίνουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό πολλοί επαγγελματίες από τον κλάδο της εστίασης και των ξενοδοχείων έχουν στραφεί στην μεσογειακή διατροφή και ακόμη περισσότερο στα τοπικά προϊόντα.
Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει στην βάση της, την κατανάλωση ελαιόλαδου, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς. Αμέσως μετά, ακολουθούν ψάρια, πουλερικά και αυγά. Τέλος στην κορυφή της βρίσκουμε το κρέας.
Το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας που είναι το πρωινό περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία της μεσογειακής πυραμίδας.
Πολλοί επαγγελματίες του κλάδου στρέφονται σε προϊόντα και συνταγές του τόπου τους, προσφέροντας στους φιλοξενούμενους όλα αυτά τα εδέσματα του κάθε τόπου. Παράλληλα ενισχύουν την τοπική αγορά και την οικονομία της. Οι φιλοξενούμενοι σέβονται αυτή την προσπάθεια και οι στατιστικές δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι μυούνται σε αυτή τη διατροφική συνήθεια και επιβραβεύουν την κάθε προσπάθεια.
Ένα πιάτο μεσσηνιακό, παρασκευασμένο με τοπικά προϊόντα, είναι το παραδοσιακό τυρί ‘’ταλαγάνι’’ ,ψημένο στη σχάρα , με επικάλυψη από μαρμελάδα σύκο και λαλάγγια ,απολαμβάνεται κυρίως ως ορεκτικό από τους φιλοξενούμενους.
Σαν επαγγελματίες του κλάδου, είμαστε πολλοί χαρούμενοι που όλο και περισσότεροι νέοι και παιδιά στρέφονται στην μεσογειακή διατροφή.
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΣΕΦ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ