Ανακοινώσεις Συλλόγου - Ημερίδες

ΦΠΑ στα αναψυκτικά: Άλλος στα σερβιριζόμενα & άλλος στο “πακέτο”

ΦΠΑ στα αναψυκτικά: Άλλος στα σερβιριζόμενα & άλλος στο “πακέτο”

Σε δύο κατευθύνσεις από ότι φαίνεται κινείται πλέον ο ΦΠΑ στα αναψυκτικά καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ο φορολογικός συντελεστής θα διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το είδος είναι σερβιριζόμενo ή take away.

Συγκεκριμένα ο ΦΠΑ στα αναψυκτικά «σκαρφαλώνει» και πάλι στο 24% για τους θαμώνες των καταστημάτων εστίασης ενώ παραμένει στο 13% για τις παραγγελίες σε πακέτο.

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως ο καφές, το κακάο, το τσάι, το χαμομήλι και τα λοιπά αφεψήματα ο ΦΠΑ παραμένει στο 13%, είτε η κατανάλωση γίνεται στο κατάστημα είτε πρόκειται για παραγγελία. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το τυποποιημένο τσάι εντάσσεται στην κατηγορία των αναψυκτικών σε ότι αφορά στο ΦΠΑ ενώ το ίδιο ισχύει και για το ρόφημα σοκολάτας.

Αναλυτικότερα η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναφέρει τα εξής:

Με την παρ. 3 του άρθρου 53 του ν. 5073/2023, αντικαταστάθηκε η παράγραφος 51 του Κεφαλαίου Α’ του Παραρτήματος ΙΙΙ του ν.2859/2000 προκειμένου μετά και την δημοσίευση του νόμου αυτού να παραταθεί, η υπαγωγή στον μειωμένο συντέλεση ΦΠΑ δεκατρία (13%) μόνο για τον καφέ, το κακάο, το τσάι, το χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα  μέχρι και την 30ή.06.2024.

Από 1.1.2024 και εφεξής στη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (24%) με εξαίρεση τη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στην διάθεση των οποίων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως την 30ή.6.2024. Επισημαίνεται ότι από τα ανωτέρω προκύπτει ότι σε ότι αφορά στα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα, από 1.1.2024 οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%, όπως και οι παραδόσεις σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%. Ωστόσο, στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως και την 30ή.6.2024, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή Φ.Π.Α. στον οποίο υπάγονται.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Φραντζή 6 Όροφος 2 ,Καλαμάτα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ: 2721.407040 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00 )

EMAIL ADDRESS: info@messinia-sem.gr

Messinia Forum

× Progressive Web App | Add to Homescreen

To install this Web App in your iPhone/iPad press icon. Progressive Web App | Share Button And then Add to Home Screen.

× Install Web App
Mobile Phone
Offline - No Internet Connection